Лечебни рецепти » Полипите на стомаха

 Полипите на стомаха

Полипите са доброкачествени тумори, които често се развиват в храносмилателната система – предимно стомах и черва. Произлизат от различни структури на смилателния канал – от епителиите – наричат се аденоми, от мускулатурата – миоми, от нервната тъкан – невроиноми, и др. В 50 процента те са аденоми.


Появата на полипите в стомаха се свързва с различни фактори.
Такива са: вродени аномалии в лигавицата на стомаха, повишена чувствителност на тъканите към механични и възпалителни фактори. От значение е и приемането на храни, съдържащи дразнещи вещества, предразполагащи към разрастване на тъканите и формиране на тумори.

Предупреждение: оплаквания при полипите често липсват

В стомаха полипите се наблюдават най-често между 30-50-годишна възраст. Те могат да бъдат единични, няколко или множествени. Могат да са разположени на широка основа или на краче. По-чести са единичните полипи.
Оплаквания при полипи на стомаха често липсват. В тези случаи полипите могат да се открият случайно при изследване по друг повод. Появата на симптоми зависи много от големината, местоположението, числеността и състоянието на стомашната лигавица извън полипите. При разположение на полипа близо до пилора и нарастване на обема му, той може да запуши отвора на стомаха и да се развие картина на “остър корем”. Тя изчезва така бързо както и настъпва.

Кръвоизливите – важен симптом
Те могат да настъпят при разраняване повърхността на полипа – както спонтанно, така и при приемане на груба или пикантна дразнеща храна. Понякога кръвоизливите могат да бъдат доста обилни. Друг път са малки, не алармират болния до развитие на хронична анемия. Счита се, че анемията е постоянен симптом на полипозата.
Най-съществената опасност от полипите е склонността им в раково израждане. По начало доброкачествените полипи в даден момент от своето съществуване, под влияние на най-различни – известни и неизвестни фактори, преминават в злокачествено развитие. Според различни статистики това се наблюдава в 14 до 28 % от случаите с полипи на стомаха, а според други – в 60 %. Най-често злокачествено дегенерират аденомите, а миомите и фибромите почти винаги остават доброкачествени. По-често дегенерират множествените аденоми и тези с размер над 2 см в диаметър.

Полипите на стомаха се диагностицират рентгенологично и ендоскопско. Фиброгастроскопията дава възможност да се прецизира видът на полипа, евентуално налична, започнала дегенерация. Хистологична диагностика е задължителна.

Автор: д-р Маргарита Етърска

Представяме Ви:

Лош период за страдащите от бъбречно-каменна болест

Очакваните на 20 и на 24.08. магнитни бури и преминаването на 24.08. на луната през фаза пълнолуние могат да станат причина през тези дни от периода много от жените с по-лабилна нервна система и с вег...

Биопрогноза за периода 16-22 март

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от хроничен или често повтарящ се цистит. Съществено място в профилактиката и лечението на пикочните инфекции упражнява ежедневн...

Как да живеем без щитовидна жлеза?

Премахването на щитовидната жлеза не е свързано с продължителност на живота, ако жената получава адекватно лечение. Обикновено то е свързано с приема на хормони. Следоперационната терапия се контролир...

Тибетски лек срещу псориазис

Смесете 1 с. л. изсушен цвят от лайка, 1 с.л. стръкове от жълт кантарион, 1 с.л. стръкове от безсмъртниче и 1 с.л. брезови пъпки. Смелете билките с кафемелачка. Залейте 1 с. л. от смляната смес с 3 ч...

Начало