Лечебни рецепти » Перде на очите – какво трябва да знаем

 Перде на очите – какво трябва да знаем

При болестта катаракта (старческо перде) на очите зрението постепенно се влошава, тъй като лещите губят все повече и повече своята прозрачност. Докато в миналото това беше типично старческо заболяване, днес от него страдат и все повече по-млади хора. В началото симптомите са почти незабележими, но с течение на годините се задълбочават.

Типичните симптоми

• При начална катаракта хората се затрудняват при четене на по-дребни шрифтове, както и трудно виждат надписите от табелите по пътищата. Контурите се раз-мазват пред погледа.
• Очите стават чувствителни към светлина и по-трудно фокусират.
• В по-напреднал стадий на заболяването очите сякаш са покрити със сивкава пелена.

Спасението е операция

Тя трайно подобрява зрението и е почти безболезнена. При нея увредената очна леща се отстранява и се заменя с изкуствена от силикон или акрил. В повечето случаи се поставя мултифокална леща, с която може да се избегне носенето на очила за четене.

Как протича оперативната интервенция

Прави се местна упойка около окото. След това очният хирург извършва 3-4 мм разрез по ръба на роговицата, изтегля капсулата на лещата и я отваря. Той раздробява помътнялото ядро на лещата с лазер или ултразвук и изсмуква остатъка. След това закрепва специално пригодената изкуствена леща в капсулата, която я обгръща и покрива окото с превръзка.
Оперативната интервенция продължава около 20-30 минути. Престоят в очна клиника е 2-3 дни. Ако са увредени лещите и на двете очи, първо се оперира едното око и след известно време другото, за да не са превързани едновременно и двете.

Какво трябва да знае пациентът през първите 3 седмици след операцията

• Да не се трие или натиска окото, дори и да се появи сърбеж, тъй като това може да навреди на оперативния шев.
• Трябва да се капят противовъзпалителни капки за очи (напр. кортизонови), които да се редуват с мехлем със същата цел всеки ден.
• Лицето да се мие много предпазливо, защото в оперираното око не трябва да попада вода или сапун - съществува опасност от инфекция. По същата причина е добре някой да ви помага, когато миете косата си. Навеждайте главата си назад и допълнително защитавайте окото с кесията за миене от пръските вода.
• Четене се разрешава най-рано една седмица след операцията, а гледане на телевизия 1 -2 дни след това.
• Когато сте на открито, носете превръзка на окото. Тя защитава от прах, вятър и слънце, които изсушават и замърсяват окото.
• Не вдигайте и не носете тежести. Това товари и очите. Може да се увреди оперативният шев.
• Не се навеждайте, а вървете с изправена глава.
• Спортуване - плуване, колоездене и т. н., се разрешава най-рано след месец-месец и половина.
Разбира се лекарят ще прецени състоянието и ще прецизира съветите, които ще даде.

Автор: Д-р Галина ТОДОРОВА

Представяме Ви:

Биопрогноза за 29 януари - 4 февруари

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от исхемична болест. Това налага сърдечно болните да избягват евентуални по-големи физически и психо – емоционални натоварвания и ...

Биопрогноза за периода 20-26 май

По-сериозни здравословни проблеми могат да имат страдащи от дискинезия на жлъчните пътища. Изключително важно за хората с жлъчно чернодробни проблеми е да ограничат консумацията на пържени, пушени и п...

Биопрогноза зa 17-23 януари

Метеорологичните условия през периода ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на страдащите от хроничен или често повтарящ се синузит. С профилактична цел, а при настъпили вече оплаквания от х...

Биопрогноза за периода 21-27 февруари

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от хроничен и често повтарящ се фарингит. С профилактична цел, а и при настъпили вече оплаквания, е препоръчително приемането 2-3 ...

Начало