Лечебни рецепти » Гъбички по кожата

 Гъбички по кожата

Защо кожата между пръстите ми се лющи, пари и сърби? - пита г-жа Симеонова от Пловдив. Тя не само се тревожи дали ще може да се излекува, но и дали заболяването е заразно, тъй като заедно с нея живее и семейството на сина й заедно с малко дете.

Отговаря д-р Янко Попов, специалист по кожни болести

Симптомите, които обрисувате, са характерни за възпаление на кожата около ноктите на ръцете, причинено от гъбичката кандида албиканс. Вероятната диагноза е периониксис кандидомицетика.
Напоследък случаите на кандидоза (инфекциозно заболяване, породено от гъбичките Candida) растат и това е доста тревожно. Кожата е едно от любимите места на гъбичните инфекции. Колонии от Candida често се настаняват в гънките на кожата и особено между пръстите. Обикновено за това допринася влажната среда. Около ноктите на ръцете се появяват зачервявания, понякога придружени с подмокряне. Среща се дори при кърмачета. Но най-често заболяването се проявява при домакини, при готвачи, перачи, бармани.
В местата на инфекцията кожата се лющи, появяват се ерозия, сърбеж, парене, болезненост – това са и симптомите, за които ни пише г-жа Симеонова.
Трябва да се знае обаче, че въпросните гъбички са причинители и на инфекциозни заболявания на женските полови органи. Вагиналната кандидоза заема второ място и почти три четвърти от жените в детеродна възраст поне веднъж в живота си са имали такава инфекция.
Острите форми на кандидоза не остават незабелязани, тъй като симптомите им са твърде мъчителни: сърбеж, парене, обилно отделяне на гъст секрет от влагалището с характерна миризма. Ако не се предприеме лечение веднага, заболяването ще се превърне в хронично. А не бива да се забравя, че е и твърде заразно.
Гъбичните инфекции се предизвикват (за съжаление) и от опънатото по тялото бельо, което стяга и притиска, от синтетичните тъкани (евтините сутиени, продавани по пазарите нанасят немалко беди), от толкова рексламираните модерни дамски превръзки и от интимната козметика.
Една от най-разпространените причини за кандидоза на храносмилателния тракт е приемът на антибиотици. Убивайки вредните бактерии, те освобождават жизнено пространство за гъбичната флора. В зависимост от колонизацията на гъбичките в различни части от храносмилателния тракт симптомите на заболяването могат да бъдат стоматити, нарушения на рефлекса на гълтането, киселини, оригвания, понижаване на апетита, редки изпражнения със слуз, загуба на тегло, образуват се бели (като парченца сирене) петна, наричани млечница по устата.

Какво лечение да се предприеме?

На първо място трябва да се укрепи имунната система чрез активно физическо натоварване, свеж въздух, достатъчен сън, отказване от вредните привички, умение да се сваля емоционалният стрес. Особено значение има рационалното хранене - храната да е богата на витамини, минерали и баластни вещества. По мнение на специалисти три четвърти от дневната дажба трябва да се състои от плодове и зеленчуци.
На второ място - да се прилага съвременна медикаментозна профилактика, особено за хората, приемащи антибиотици, цитостатици, корикостероидни хормони, прекарали тежки операции и инфекции.
Трябва да се отчете, че сериозна трудност за ефективно лечение е фактът, че партньорите не се лекуват едновременно. За да се подбере най-правилното лечение, диагнозата трябва да се докаже лабораторно след изолиране на причинителя.
В повечето случай кандидозата се лекува успешно с помощта на местно действащи противогъбични антибиотици. При състояния, които понижават имунитета на организма, като лечение с кортикостероиди или левкемия, инфекцията може да се разпространи към хранопровода, белите дробове, а чрез кръвта - и до други органи, като бъбреците. В случаите, когато е застрашен животът на болния се предприема въздействие с по-мощни противогъбични антибиотици.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Биопрогноза зa 15 - 21 ноември

По – сериозни здравословни проблеми могат да имат хора с хроничен или често повтарящ се цистит. С профилактична цел, а и при настъпили вече оплаквания от често уриниране и от парене и болка при уринир...

Биопрогноза за периода 5-11 октомври

Есенното обостряне на язвената болест доведе до зачестяване на оплакванията от киселини, болки и чувство за тежест и дискомфорт в горната част на корема и в областта на дясното подребрие при много от ...

Как да се справя сама с жлъчните си проблеми?

Имам проблеми с жлъчката. Не мога да купувам скъпи лекарства. Имам възможност да събера билки и да си приготвя сама отварите. Моля, препоръчайте ми някаква рецепта, за да се справя с болестта. Ир. С...

Биопрогноза 28 януари - 3 февруари

Метеорологичните условия през седмицата ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на хората, склонни към чести възпаления на дихателните пътища. От полза за хората с дихателни инфекции ще бъде п...

Начало