Лечебни рецепти » Гъбички по кожата

 Гъбички по кожата

Защо кожата между пръстите ми се лющи, пари и сърби? - пита г-жа Симеонова от Пловдив. Тя не само се тревожи дали ще може да се излекува, но и дали заболяването е заразно, тъй като заедно с нея живее и семейството на сина й заедно с малко дете.

Отговаря д-р Янко Попов, специалист по кожни болести

Симптомите, които обрисувате, са характерни за възпаление на кожата около ноктите на ръцете, причинено от гъбичката кандида албиканс. Вероятната диагноза е периониксис кандидомицетика.
Напоследък случаите на кандидоза (инфекциозно заболяване, породено от гъбичките Candida) растат и това е доста тревожно. Кожата е едно от любимите места на гъбичните инфекции. Колонии от Candida често се настаняват в гънките на кожата и особено между пръстите. Обикновено за това допринася влажната среда. Около ноктите на ръцете се появяват зачервявания, понякога придружени с подмокряне. Среща се дори при кърмачета. Но най-често заболяването се проявява при домакини, при готвачи, перачи, бармани.
В местата на инфекцията кожата се лющи, появяват се ерозия, сърбеж, парене, болезненост – това са и симптомите, за които ни пише г-жа Симеонова.
Трябва да се знае обаче, че въпросните гъбички са причинители и на инфекциозни заболявания на женските полови органи. Вагиналната кандидоза заема второ място и почти три четвърти от жените в детеродна възраст поне веднъж в живота си са имали такава инфекция.
Острите форми на кандидоза не остават незабелязани, тъй като симптомите им са твърде мъчителни: сърбеж, парене, обилно отделяне на гъст секрет от влагалището с характерна миризма. Ако не се предприеме лечение веднага, заболяването ще се превърне в хронично. А не бива да се забравя, че е и твърде заразно.
Гъбичните инфекции се предизвикват (за съжаление) и от опънатото по тялото бельо, което стяга и притиска, от синтетичните тъкани (евтините сутиени, продавани по пазарите нанасят немалко беди), от толкова рексламираните модерни дамски превръзки и от интимната козметика.
Една от най-разпространените причини за кандидоза на храносмилателния тракт е приемът на антибиотици. Убивайки вредните бактерии, те освобождават жизнено пространство за гъбичната флора. В зависимост от колонизацията на гъбичките в различни части от храносмилателния тракт симптомите на заболяването могат да бъдат стоматити, нарушения на рефлекса на гълтането, киселини, оригвания, понижаване на апетита, редки изпражнения със слуз, загуба на тегло, образуват се бели (като парченца сирене) петна, наричани млечница по устата.

Какво лечение да се предприеме?

На първо място трябва да се укрепи имунната система чрез активно физическо натоварване, свеж въздух, достатъчен сън, отказване от вредните привички, умение да се сваля емоционалният стрес. Особено значение има рационалното хранене - храната да е богата на витамини, минерали и баластни вещества. По мнение на специалисти три четвърти от дневната дажба трябва да се състои от плодове и зеленчуци.
На второ място - да се прилага съвременна медикаментозна профилактика, особено за хората, приемащи антибиотици, цитостатици, корикостероидни хормони, прекарали тежки операции и инфекции.
Трябва да се отчете, че сериозна трудност за ефективно лечение е фактът, че партньорите не се лекуват едновременно. За да се подбере най-правилното лечение, диагнозата трябва да се докаже лабораторно след изолиране на причинителя.
В повечето случай кандидозата се лекува успешно с помощта на местно действащи противогъбични антибиотици. При състояния, които понижават имунитета на организма, като лечение с кортикостероиди или левкемия, инфекцията може да се разпространи към хранопровода, белите дробове, а чрез кръвта - и до други органи, като бъбреците. В случаите, когато е застрашен животът на болния се предприема въздействие с по-мощни противогъбични антибиотици.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Горската ягода сваля кръвното

Лечебната част на растението (Fragaria vesca) са листата с дръжките. Използва се при хипертония, съдови смущения, главоболие, маточни кръвоизливи, стомашно-чревни възпаления, пясък и камъни в бъбрецит...

Климактериум и противозачатъчни?

На 45 години съм и се тревожа от неприятностите, свързани с престоящия климактериум. Моя позната ме посъветва да пия противозачатъчни таблетки и ме уверява, че така организмът ми ще функционира като ч...

Помощ за разширените вени

За доброто оттичане на кръвта от долните крайници и профилактика на усложненията при разширени вени не бива да се забравят и пропускат някои обикновени неща, особено полезни при такива състояния. •...

Биопрогноза 26 януари-1 февруари

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат артритноболните. Важно за хората със ставни заболявания е да избягват както претоварването, така и абсолютното обездвижване на болните став...

Начало