Елховите шишарки се събират през късната есен, през зимата и ранната пролет. Те са чудесно и много ефикасно лечебно средство. Шишарките се сушат на тавани или навеси с добра вентилация, разстлани на слой от 4-5 см върху хартия или платнена постилка. Най-полезни са настойките за лечение на храносмилателния тракт и изгаряния.
Полезни рецепти:
• 2 с. л. смляна суровина се заливат с чаша кипяща вода, покриват се с капак и се поставят за 15 мин на водна баня. После се охлажда при стайна температура за 45 минути, прецежда се и се добавя кипнала вода до първоначалния обем на течността. Приема се по 1/2 чаша 2-3 пъти дневно преди хранене.
• Елховите щиширка се прилагат и като противовъзпалително и кръвовъзстановяващо средство, а също и за гаргари на гърлото, на устната кухина и за укрепване на венците. За тази цел се приготвя отвара от 3 с. л., напълнени догоре с елхови шишарки. Поставят се да кипнат за 15 минути. Приема се вътрешно по 1 с. л. 3-4 пъти дневно. За гаргари се вземат 2-3 ч.л. суровина на чаша топла вода.
• При хроничните колити, запек, дизентерия 1 непълна ч. л. шишарки се залива с чаша кипяща вода. Кисне 12 часа. Приема се топло по 3/4 чаша, а при дизентерия - по 1 чаша 3-4 пъти на ден.
• От елховите шишарки се приготвя и настойка с водка. 1 ч. л. суровина се залива със 100 мл водка. Кисне 15 денонощия на тъмно. Приема се по 20-30 капки, разтворени в 100 мл вода 3 пъти дневно.
По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от хроничен и често повтарящ се синузит. На тях привържениците на лечението с пчелни продукти препоръчват неколкократното дневно в...
Цъфтежът на редица растителни видове продължава да създава сериозни здравословни проблеми на много от хората със сенна хрема. От полза при алергия, независимо от нейния произход и прояви, ще бъде прие...
През есента и пролетта традиционно се обострят проблемите от здравословно естество при много от хората с язвена болест. Важно за тях е да ограничат консумацията на дразнещи стомашната лигавица храни и...
През пролетта традиционно зачестяват проблемите от здравословно естество при страдащи от язвена болест. Изключително важно за хората с това заболяване е да ограничат консумацията на пържени, пушени и ...