Лечебни рецепти » Как да отслабна трайно?

 Как да отслабна трайно?

Натрупала съм 15 излишни килограми, които ми пречат и се отразяват зле върху здравето ми. Пробвах всякакви рецепти, отслабвам (единия път за седмица – 6 кг), но не мога да задържа постигнатото и натрупвам дори повече от свалените чрез специалните диети килограми. Какво да направя, за да отслабна трайно?
С. Мих. от Л.


Трябва да се знае от всички, че 10-15 кг не може да се свалят за седмица. Това става постепенно, с всяка година. За да не навредите на своето здраве и да не промените обмяната на веществата, отслабването трябва да става постепенно. Нормалното намаляване на теглото е с 1 кг на седмица. Поставяйте си реални и изпълними задачи. Например задоволете се с 2 кг по-малко за един месец. В следващия свалете още два. По този начин само за 6 месеца ще се освободите от 12 килограма. А това не е малко!

Още нещо:

Не се стремете към идеалното тегло. Няколко килограма отгоре не представляват опасност за здравето. А идеалното тегло е онова, което сте имали на 25 години (с уговорката, че тогава теглото ви наистина е било нормално). Всяко следващо десетилетие трябва да прибави не повече от 1 кг. Как да го постигнем? Да се гладува е безсмислено. Всичко ще се върне даже в излишък. Нереално е и да се смятат калориите на всяко ядене. Затова е добре да се разделят храните на три групи. На първо място се изключват висококалорийните продукти. Максимално съкратете мазнините и консервите, в които има много сол. Употребявайте например обезмаслени млечни храни, заместете колбасите с варено нетлъсто месо. Помнете, че тортите и захарта има голяма калорийност. Алкохолът също е калорийнен. В 100 мл водка има 280 ккал, в една бира – 250 ккал.
Това не значи, че през целия живот трябва да се отказваме от тортите. Само в празник може да изядем едно парче или да си изпият 20-30 мл ракия. Но празникът не може да е повече от 2 пъти седмично! Иначе отслабване просто няма да има!
Не трябва да се отказвате и от хляба, макароните, плодовете. Всичко обаче – в разумно количество. Те основно съдържат въглехидрати, а в един грам от тях има само 4 ккал, докато в 1 г тлъстина – 2 пъти повече.

Най-важният принцип:

Да се раздели нормалната месна порция наполовина. Компенсацията идва от другата група – на зеленчуците (без фасула и картофите). Те дават чувство за ситост и съдържат малко калории. Не бива да се ограничават и течностите –вода, чай.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Биопрогноза 3 - 9 ноември

Преминаването на 04.11. на луната през фаза пълнолуние прави този ден подходящ за спазването на т.нар. лунна диета. За целта, в продължение на 24 часа се приемат само течности, предимно под формата на...

Вредят ли заместителите на захарта при диета за отслабване?

Дъщеря ми отслабва до самозабрава и е решила напълно да се откаже от продуктите, съдържащи захар. Сега яде всичко само на основата на захарозаместители. Как да й обясня, че това е вредно? М. Тр. от ...

Биопрогноза за периода 4-10 ноември

В цялата страна продължава да се увеличава броят на хората с вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Периодът е относително неблагоприятен и за здравето на страдащите от хроничен или често повта...

Биопрогноза за периода 22-28 юни

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от бъбречно каменна болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване упражнява ежедневното изпиване поне н...

Начало