Лечебни рецепти » Бронхитите

 Бронхитите

През есента кашлят, ако не всички край нас, то поне повечето… Бронхит е, веднага поставят диагноза околните. Не бързайте да го правите. Защото кашлицата съпровожда немалко болести.
Бронхитът няма специфични пряви. Симптомите, които се наблюдават при него, са възможни и при баналния фарингит, и при пневномиите. И точно затова, за да се постави точната диагноза и да назначи правилното лечение, както и да осъществи контрол върху развитието на болестта трябва да се потърси лекар.

Симптомите

Обикновено бронхитът възниква след продължителна хрема, придружена с остра респираторна инфекция. Основните спътници на бронхита са чувството на разнебитеност и слабост. При по-тежко протичане на заболяването се наблюдава висока температура и задух. Но визитгната картичка на болестта е кашлицата. Понякога тя е толкова изнурителна, че заради пренапрежението на мускулите може да се появят болки в долната част на гърдите и в стомаха. При особено тежките случаи продължителната кашлица може да завърши с повръщане.
Бронхите – това са пътищата, които пълнят белите дробове с въздух. При бронхита се възпалява слизестата обвивка , покриваща вътрешната повърхност на бронхите, което се съпровожда с оток, спазми и отделяне на голямо количество храчки. Затруднява се и посъпването на въздух в дробовете.

Кашлицата е защитен механизъм
С нейна помощ бронхите се освобождават от излишната слуз.
Добрата (ако може така да се каже) кашлица е продуктивната: влажна с отделяне на храчки, които изчистват дихателните пътища от патогенните микроорганизми.
При сухата кашлица се назначават отхрачващи средства. Много добре се отразяват при кашлица инхалациите със затоплена минерална вода. Прекрасно се вписват в лечението на бронхита народните средства – маточина, корени от ружа и риган, липов цвят, сок от черна ряпа с мед. Ако температурата е нормална, върху гърдите на болния може да се постави горчица.

Лечението

Главното в лечението на бронхита е щадящият режим и обилните топли напитки, които способстват отхрачването. Подобряване на състоянието обикновено настъпва след 7-14 дни от началото на болестта. Кашлицата обаче може да продължи и 3-4 седмици.
Въпреки разпространеното мнение, че при установен бронхит трябва да се включи антибиотик в лечението, това не винаги е така, тъй като при острите бронхити възбудители са вируси, на които антибиотиците не действат. Ако болестта обаче се съпровожда с висока температура и затруднено дишане, антибактериалната терапия не може да се избегне. Ако лекуващият ви лекар назначи антибиотик, не пренебрегвайте мнението му. Защото при неправилно лечение бронхитът може да се задълбочи и да стане хроничен. А това вече е по-сериозна работа.

Как да се държим след заболяването?

Отговорът е прост: Трябва да се живее правилно, а храната да е пълноценна. Не трябва да се преохлаждате, а закаляващи процедури може да се предприемат само под лекарски контрол. След прекаран бронхит лекарите обикновено препоръчват някакъв спорт, тъй като физическите упражнения подобряват изчистването на бронхите и облекчават изхвърлянето на слузта. Дихателната гимнастика много подпомага бързото възстановяване след болестта.
Както е известно, болестите на дихателните органи се страхуват от чистия въздух. Затова при бронхита и след него е полезно задължително да се проветряват помещенията и по възможност да се спи на отворен прозорец.
При бронхита обикновено имунитетът намалява, затова на болните се назначават специални препарати за подобряване на имунната система и витамини.
Правилното и балансирано хранене е неотменима част от рехабилитацията на болните, прекарали бронхит. Те трябва да имат в менюто си пресни плодове и тлъста риба, постно месо и тиквени семки. Трябва да се скъса и с вредните навици – да се избягват алкохолът и кофеинът, а пушенето е абсолютно противопоказано.

Няколко правила, които трябва да се спазват при бронхит:

• Чист и влажен въздух в помещенията. За да се увлажни, може да се използва пулверизатор. Ако бронхитът ви е споходил през лятото, поставете в спалнята мокри кърпи.
• Пийте, колкото се може повече топли напитки.
• Не забравяйте, че щадящият режим и пълноценното хранене са особено важни за оздравяването и възстановяването след болестта.
• Гаранция за доброто развитие на заболяването и неговото излекуване е наблюдението, което трябва да извършва личният ви лекар. От неговата компетентност зависи много.

Автор: д-р Галина Тодорова

Представяме Ви:

Как се лекува колит

Колитът е остро възпаление на дебелото черво, което е сравнително често както у деца, така и у възрастни хора. Той се причинява от различни инфекциозни агенти (коли-бактерии, салмонела, шигела), от пр...

Биопрогноза за периода 3 - 9 октомври

Периодът ще бъде относително неблагоприятен за здравето на страдащите от хроничен и често повтарящ се цистит. Важно място в профилактиката и лечението на пикочните инфекции заема ежедневното изпиване ...

Биопрогноза за периода 7-13 април

По това време на годината традиционно зачестяват оплакванията от лесна уморяемост, сънливост и намалена способност за концентрация, дължащи се на т.нар. пролетна умора. С профилактична цел, а и при на...

Биопрогноза за периода 29 април - 5 май

Цъфтежът на редица растителни видове продължава да създава редица здравословни проблеми на много от хората със сенна хрема. От полза при наличцие на алергия, независимо от нейния произход, ще бъде при...

Начало