Лечебни рецепти » Фитолечение на радикулит

 Фитолечение на радикулит

Компрес с кестени

Смелете кестените заедно с кафявата обвивка. Нарежете типов хляб на тънки филийки и ги намажете с камфорово масло (ако нямате, използвайте несолено краве масло). Върху него посипете смлените кестени. Наложете филиите върху болното място и завържете с топъл шал.

Пояс с кестени

От памучна или ленена тъкан направете пояс с джобове. В тях сложете кестени. Схванете ли се от радикулитни болки, поставете пояса на кръста си. Ефектът е много добър.

Компрес с ръжено тесто

Замесете тесто от ръжено брашно (без мая). Когато тестото е готово, вземете марля, сгънете я на четири пласта и я поставете на кръста, върху нея сложете тесто, дебело 1-2 см. Правете това всяка нощ преди лягане. Достатъчни са 10 процедури, за да премине радикулитната атака. В тестото можете да прибавяте и по 30 капки терпентин.

Лапа с черна ряпа

Изчистете и настържете на ренде черна ряпа. На памучна или ленена материя намажете недебел слой от ряпата и покрийте с друго парче от плата. Върху болното место сложете прозрачна хартия (копирна), после поставете лапите с настърганата ряпа и завържете с топъл шал. Дръжте компреса, докато имате търпение. Ще почувствате бавно затопляне, което прониква в дълбочина. Понякога стигат само няколко компреса, за да отшумят болките. Настърганата ряпа може да се употреби и за разтриване при радикулит и ревматизъм, при подагра и простуди.

Компрес с валериана

Налейте в чинийка настойка от валериана и напоете с нея марля. Поставете компреса върху болното място и дръжте, докато можете да търпите.

Разтривки с билков лед

Разредете екстракт от градински чай с вода в съотношение 1:5 или направете силна отвара от билката. Оставете отварата във фризера. Използвайте получения лед за натриване на болните участъци.

Лечебен репей

Намокрете с хладка вода пресен лист от репей. Поставете го от обратната страна върху участъка, който ви боли и го превържете. Ще почувствате очевидния обезболяващ ефект.

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Биопрогноза за 18-24 септември

По – сериозни здравословни проблеми през седмицата могат да имат страдащи от хемороиди. Съществено място в тяхната профилактика и лечение заема спазването на диета, бедна на силни подправки и алкохол....

Биопрогноза 10 - 16 ноември

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от хроничен или често повтарящ се синузит. С профилактична цел, а и при настъпили вече оплаквания от хрема и главоболие, прив...

Помощ за разширените вени

За доброто оттичане на кръвта от долните крайници и профилактика на усложненията при разширени вени не бива да се забравят и пропускат някои обикновени неща, особено полезни при такива състояния. •...

Полипите на стомаха

Полипите са доброкачествени тумори, които често се развиват в храносмилателната система – предимно стомах и черва. Произлизат от различни структури на смилателния канал – от епителиите – наричат се ад...

Начало