Лечебни рецепти » Екстрасистолите

 Екстрасистолите

От известно време имам нарушения на сърдечния ритъм главно при физично и психично напрежение. Казаха, че имам екстрасистоли. Какво представляват и опасни ли са?
Т. М. от София

Сърцето има чудното свойство автоматизъм – самозареждане на импулсите в сърцето и провеждането им в него. Така се осъществява свиването и разпускането на сърцето, при което нормалният сърдечен ритъм е правилен, на еднакви интервали (синусов) с честота 60-80/мин. Този ритъм може да се наруши поради различни причини и тогава се появяват аритмиите. Едно от честите нарушения е екстрасистолната аритмия. Екстрасистолата представлява едно извънредно свиване на сърцето последвано от по-дълга пауза. Субективното усещане е: “притупване, замиране на сърцето”, стягане в гърдите и шията, замиране, заглъхване на сърцето. Екстрасистолите са различни в зависимост от причината, която ги предизвиква и мястото в сърцето, където се е зародил извънредният импулс (предсърдия, камери, нодален възел и т.н.). Така определяме екстрасистолите като: предсърдни, камерни (от лява или дясна камера от сърдечния връх от основата на сърцето и т.н.). При обикновен преглед има косвени белези, по които можем да определим откъде изхождат екстрасистолите. Например, ако паузата след “прескачането” е дълга, вероятно то е от камерите на сърцето. Точното определяне на екстрасистолите става чрез мониториране и електрокардиография. Има значение и каква е бройката на екстрасистолите – честотата им за една минута, дали има и поредни прескачания.
Причините за екстрасистолите са: извънсърдечни (физиологични или породени от болни органи по рефлекторен път) и сърдечни: при сърдечно-съдови заболявания.
Извънсърдечните причини за екстрасистолите са по-чести: физиологични периоди (пубертет, климакс), физично и психично натоварване, злоупотреба с тютюнопушене и алкохол, някои медикаменти, болен зъб, жлъчка, бъбреци (стомах и т.н.). При Вас, г-н Миланов причината за екстрасистолите също е извънсърдечна (не съобщавате друго, освен физично и психично напрежение). .
Препоръчваме ви:
• При поява на екстрасистоли уточнете причината и степента на натоварването, което я предизвиква.
• Опитайте са да преброите колко екстрасистоли имате за една минута (с ръка на пулса на ръката или ако е слаб – на шията, върху сънната артерия). Отчетете за колко минути почивка изчезват прескачанията.
• Не се самолекувайте с препоръчани от близките ви лекарства (това ще се реши от кардиолога).
• Можете да ползвате в такива моменти: валериан, валидол, глог. Препоръчваме и някои физикални методи: диафрагмено дишане, по-дълбоки неколкократни дишания, предизвикване на позив за повръщане (чрез дразнене в устата).
Направете цялостна оценка в светлината на казаното и с данните посетете кардиолога. Той ще определи необходимостта от медикамент.

Автор: д-р Анна Атанасова

Представяме Ви:

Зехтин с лимон при дискинезия на жлъчните пътища

През седмицата по-сериозни проблеми от здравословно естество могат да имат страдащи от дискинезия на жлъчните пътища. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването ...

Биопрогноза 3-9 август

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от разширени вени. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на по-активен двигателен ре...

Биопрогноза за периода 7 - 13 декември

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от артроза и артрит. На тях привържениците на лечението с пчелни продукти препоръчват неколкократното дневно втриване в кожата над...

Биопрогноза 2-8 юни

В много райони от страната е налице висока честота на разпространение на стомашно – чревни инфекции, протичащи с гадене, повръщане, разстройство и чувство за стомашен дискомфорт. От полза в подобни сл...

Начало