Градина » Подгответе почвата за обилна реколта

 Подгответе почвата за обилна реколта

Онова, от което се нуждае сега зеленчуковата градина, е дълбоката обработка на почвата. Тя също си има показатели за качество. Преди всичкo, за да е дълбока, трябва почвата да е обработена 25-30 см дълбочина. В дворната градина това се постига обикновено с права лопата – толкова горе-долу е дължината на металната част, която забивате в почвата. Но за да се постигне желаният резултат, лопатата трябва да се държи изправена, а не да се забива под ъгъл, както често се случва. Освен това постарайте се да откъртвате по-големи буци. Обръщайте ги така, че горният почвен слой да попадне отдолу и не ги наситнявайте – нещо, което мнозина често правят. Едрите буци позволяват водата от есенно-зимните валежи да проникне по-дълбоко и да се превърне в своего рода в резервоар на влага. Освен това зимуващите в почвата вредители по зеленчуците остават изложени на студовете и много от тях загиват.
С тази обработка се заравят в почвата органичните торове, а от минералните – фосфорните и калиевите. Тези торове, най-добре смесени, се разхвърлят по повърхността и се заравят с обработката на почвата. Няма универсална рецепта по колко тор да се употребява. Количеството зависи от наличието на хранителни вещества в почвата, от вида на отглеждания зеленчук и от някои други неща, сред които не на последно място са финансовите възможности. Няма обаче да сгрешите, ако на квадратен метър заровите по 2-3 кг напълно прегорял оборски тор или компост, както и по 20-40 г суперфосфат и 10-20 г калиев сулфат. Така от малката дворна градина ще приберете богата реколта през идната година.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Почиствайте редовно листата на цветята

Въпреки многобройните грижи, които полагаме за цветята си, често пренебрегваме почистването им. По многобройните им листа обаче се събира огромно количество прах. Освен че замърсяваме своя въздух, зат...

Запознайте се с розовата ябълка

Розовата ябълка (Syzygium jambos, Eugenia jambos, Jambosa jambos) с нищо не напомня ябълката, нито по формата на дървото, нито по формата на своите плодове. Тя идва от Източна Индия. Дървото на розова...

Празът се нуждае от много грижи

Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и п...

Питахая – що за плод е това?

Тези плодове носят още наименования: питая и ягодова круша. Съвременният ареал на разпространение и отглеждане обхваща практически всички страни от тропическия пояс. През последните години са получени...

Начало