22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1639  |   0  
Приберете водния лук навреме
Сладките сортове лук, към които се отнася водният лук и кабата са по-малко лютиви и са подходящи главно за консумация в прясно състояние. Те са по-бедни на хранителни вещества и етерично масло. Общо взето по-трудно се съхраняват, но са високодобивни.
Моментът на изваждане е от основно значение за съхранението на лука. Най-подходящ срок за изваждане е от единично полягане до масово полягане на лъжливите стъбла. Ако се забавите с изваждането на лука, след обилни и продължителни валежи се нарушава биологичният покой и започва вторичен растеж на луковиците, при което се влошават стопанските качества и съхраняемостта на лука. При по-ранното му изваждане преди полягане на лъжливите стъбла добивът се понижава, а съхраняемостта се влошава.
След оформяне на луковиците и при полягане на единични стъбла лукът трябва да се изскубе ръчно, да се нареди на ленти, така че стъблата да покриват луковиците. След 15-дневно просъхване на полето, стъблата се изрязват ръчно, като се отделят нестандартните луковици. Нареждете го в щайги или касети и го оставете под навеси за доизсушаване. Не го оставяйте на слънце, защото позеленява и не се образуват добри обвивни люспи. Друг стар метод, който и до днес се използва при съхранение на малки количества лук е сплитането на венци.
17.08.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021