22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2224  |   0  
Завийте ранните картофи с полиетилен
Откакто се внедри полиетиленовото фолио за оранжерии и тунели, стана възможно по-рано да берем зеленчуци, които традиционно изчакваха топлото време, за да се появят в градината.
Ако картофите се отглеждат под полиетиленови тунели, ще са готови 15-20 дни по-рано от тези, които ще отгледаме в градината. За добрите резултати трябва да се подберат ранни сортове (Виндике, Фокал, Конкорде, Приор, Укама, Санте, Амазоне, Импала, Фреско) с гладки клубени, с високо съдържание на скорбяла и белтък, които да се устойчиви на болести и нематоди, да имат по-ниско стъбло. И най-важното условие - клубените, които ще засаждате, трябва да са получени във високопланински райони. Освен това обезателно е картофите за посев предварително да са рътени, т.е. да са образували къси (1,5-2 см), здрави и добре закалени кълнове.
Рано напролет, дори още през февруари, се засаждат подготвените клубени. Картофите предпочитат леките песъчливи почви, още през есента добре наторени с оборски тор. Засаждат се, когато температурата на почвата е вече над 2-3 градуса и не се очакват големи застудявания. За Южна България това е времето около средата на февруари. Клубените се редят на дълбочина 6-8 см и на 20 един от друг в двуредови ленти. Между лентите се оставят 70-80 см, между редовете - 50 см. Ако не е торено предварително, в браздите се поставят добре разложен оборски тор, амониева селитра, калиев сулфат и суперфосфат.
Веднага след това се изграждат полиетиленовите тунели. Те не се отварят, докато не поникнат растенията. При слънчеви дни е добре температурата да се поддържа 18-20 градуса, а при облачни - 12-14 градуса. Когато се появят първите 2-3 листа, растенията се окопават плитко, а достигнат ли около 14 см височина - още веднъж. Тогава се и загърлят с рохкава и леко влажна почва. Това стимулира образуването на клубените. Ако картофите са добре наторени преди засаждането, се подхранват само с амониева селитра (2 кг/100 кв.м). Необходима е оптимална влажност, когато клубените започнат да нарастват. Следи се за поява на картофена мана и колорадски бръмбар.

Може и в оранжерия

Ако притежавате оранжерии със стабилизиран и армиран полиетилен и искате да имате ранни картофи, то спазете същите изисквания, както при тунелите, и ще получите още по-ранна продукция. Тогава може да засадите картофите още в началото на февруари. Възможно е да покриете засадените клубени и с вътрешни тунелчета, това още повече ще подобри топлинния режим и още през април ще имате пресни картофчета.
04.03.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021