22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  5526  |   0  
Засаждайте оранжерийните домати
В южните райони на страната ни най-доброто време да засадите доматите в полиетиленови оранжерии е второто и третото десетдневие на март, а за северните - десетина дни по-късно. Важно е температурата на горния слой на почвата да е над 15-16°С.
Растенията се засаждат в един ред и между редовете се оставят 80 см, стръковете да са на 30 см един от друг. Сади се ръчно на дълбочина над котиледонните листа. Ако е прерасъл разсадът - по-дълбоко, стъблото не трябва да полегне. После растенията се поливат в гнездото, за да се уплътни почвата около корените, така и по-бързо ще се вкоренят.
Не е добре да поливате и окопавате доматите няколко дни след засаждането. За пръв път се копае едва след прихващането, тогава се подсаждат загиналите растения. Следващите окопавания са след поливане, унищожават се плевелите и се разрохква почвата. Растенията се загърлят, за да се подобри хранителният режим и да пуснат допълнителни корени.
След като се прихванат, растенията се привързват към телена конструкция и редовно се колтучат на всеки 5-6 дни. Колтуците да не са повече от 5-6 см. При растения, които завършват преждевременно растежа си със съцветие, се оставя резервен колтук в пазвата на листа под най-горното съцветие, който по-късно става продължител на стъблото. Растежният връх се отстранява над първия или втория лист след трето или четвърто съцветие. Колкото по-малък е броят на съцветията на стъблото, толкова по-рано ще имате
зрели домати. При средновисоките сортове най-благоприятно съчетаване на ранозрялост, добив и качество на плодовете се получава при едностъблено отглеждане на три или четири съцветия. При двустъбленото плодовете са по-дребни, зреят по-късно, има по-голяма опасност от гъбни болести и растителната защита е по-трудна.

Необходимата температура

Оптималната температура в слънчеви дни е 24-26°С, в облачно време - 18-20°С. През нощта добрата топлина е 15-16°С. Влажността на въздуха да е 60-70%. От време на време проветрявайте.

Три седмици по-късно

Растенията се подхранват около три седмици след засаждането, по време на образуване на първо съцветие. Първите два пъти - с амониева селитра, суперфосфат и калиев сулфат или комбиниран тор. Следващите - само с амониева селитра. Реакцията на почвения разтвор (рН) трябва да е 6,0-6,5.
06.03.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021