22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2744  |   0  
Засейте оранжерийния спанак
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия.Той е студоустойчив, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подходяща оранжерия с трайно пластмасово покритие, но е добра и оранжерия, която ще се покрие с полиетиленово фолио към края на октомври.
Използват се сортове зимоустойчиви и добивни, които след презимуването растат бързо и натрупват за кратко време богата листна маса. Такива са например Едър зимен и сортове от типа Матадор.
Ако оранжерията е с трайно покритие, преди да се започне в нея каквато и да е работа, площта се напоява обилно.
Почвата на оранжерията е доста запасена с хранителни вещества от предшестващата главна култура. Това е благоприятно за спанака, който обича плодородната почва. Съобразявайки се с изискванията на главната култура, която ще бъде засадена в оранжерията през пролетта, след прибирането на спанака, сега трябва да наторите с фосфорни и калиеви минерални торове и с полуугнил оборски тор. След това площта се прекопава дълбоко и се подравнява.
Спанакът се сее през октомври и в началото на ноември на 2-3 етапа, в плитки браздички или разпръснато. Разстоянието между браздичките е 20-25 см. Сеитбената норма е доста висока – 35-40 г семена на 10 кв. м. Ако се засява с по-малко семена на единица площ, добивът е по-нисък, но розетките стават по-едри и по-добре облистени.
Семената се зариват на дълбочина 1,5-2 см. Засятата разпръснато площ се накопава често и плитко. Така семената се покриват с почва много добре и на желаната дълбочина. Засетите в плитките браздички семена се зариват внимателно, с помощта на гребло.
За бързото, дружно и редовно поникване почвената влажност се поддържа висока.
По-нататък грижите са за поддържане на умерена температура и влажност, за да се вкоренят растенията добре. Ако има заплевеляване, между редовете почвата се разрохква плитко, а в редовете се плеви. Не се предвижда подхранване с азотен тор – почвата е достатъчно богата на хранителни вещества.
Ще берете спанак през декември и януари.
15.10.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021