12.08.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3885  |   0  
Зелките страдат от жегите
Сушата и горещините се отразяват неблагоприятно върху зелевите култури – главесто, цветно, къдраво, брюкселско, китайското зеле, алабаш и др. Те се отнасят към студоустойчивите и влаголюбивите зеленчуци. Оптималната температура на растеж и развитие на растенията е 16–18 градуса, добре издържат на понижени температури, даже и при снежна покривка, но не обичат горещината и сушата.
Късното главесто и цветното зеле обичат умерени температури и много почвена и въздушна влага през вегетацията си. Температурите около 30 градуса може да не са толкова опасни, ако редовно се полива или валят често дъждове, които поддържат въздушната влага над 60 процента. През това лято горещините са големи и относителната влажност е ниска, затова поливайте през 1-2 дни, защото в противен случай растежът им ще се забави, розетките на цветното зеле ще останат недоразвити и слабо облистени, зелките ще изглеждат предварително застарели и восъчният налеп на листата ще се увеличи. При много ниска влажност (30-35%) зелките на главестото зеле и главите на цветното зеле не се образуват или се формират по-късно, когато условията се подобрят. Качествени глави (бели, плътни, тежки и с нежна структура) на зелето се формират при 14-20 градуса, когато времето през есента захладнее. При високите температури се образуват рехави, меки и дребни зелки. Главите на цветното зеле стават леки и груби, понякога се разпадат на цветоносните разклонения и започват да прорастват.
Критична е фазата, когато започне завиването и образуването на зелките и главите на цветното зеле.Това е в края на август. Тогава нуждата от редовни поливки е голяма. За предпочитане е дъждуването, което освежава растенията и повишава въздушната влажност.
06.08.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022