Сушата и горещините се отразяват неблагоприятно върху зелевите култури – главесто, цветно, къдраво, брюкселско, китайското зеле, алабаш и др. Те се отнасят към студоустойчивите и влаголюбивите зеленчуци. Оптималната температура на растеж и развитие на растенията е 16–18 градуса, добре издържат на понижени температури, даже и при снежна покривка, но не обичат горещината и сушата.
Късното главесто и цветното зеле обичат умерени температури и много почвена и въздушна влага през вегетацията си. Температурите около 30 градуса може да не са толкова опасни, ако редовно се полива или валят често дъждове, които поддържат въздушната влага над 60 процента. През това лято горещините са големи и относителната влажност е ниска, затова поливайте през 1-2 дни, защото в противен случай растежът им ще се забави, розетките на цветното зеле ще останат недоразвити и слабо облистени, зелките ще изглеждат предварително застарели и восъчният налеп на листата ще се увеличи. При много ниска влажност (30-35%) зелките на главестото зеле и главите на цветното зеле не се образуват или се формират по-късно, когато условията се подобрят. Качествени глави (бели, плътни, тежки и с нежна структура) на зелето се формират при 14-20 градуса, когато времето през есента захладнее. При високите температури се образуват рехави, меки и дребни зелки. Главите на цветното зеле стават леки и груби, понякога се разпадат на цветоносните разклонения и започват да прорастват.
Критична е фазата, когато започне завиването и образуването на зелките и главите на цветното зеле.Това е в края на август. Тогава нуждата от редовни поливки е голяма. За предпочитане е дъждуването, което освежава растенията и повишава въздушната влажност.
Скоро ще цъфне кукурякът. Той, освен че е едно от първите цветя, предвестници на пролетта, е и много полезен за всеки градинар. Не само ще украсява стаята, но и може да го използвате срещу някои непри...
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...
Брашнестата мана е много опасна. Някои сортове ябълки са по-чувствителни, като Джонатан например, други малко по-устойчиви, но общо взето високата въздушна влажтност е като храна за маната. Ябълкови г...
Започват да зреят в края на лятото. През есента могат да се наберат зрели плодове или въззелени за доузряване, както, разбира се, и зелени за различни туршии. Стават навсякъде, но най-добри резултати ...