Краставиците, засети в парници в края на януари, сега са образували 3-4 същински листа. Време е за разсаждането им. За тази цел парникът се зарежда със затоплен оборски тор на дебелина 0,5 м. Насипва се 25 см парникова пръст. Краставицата обича структурни, рохкави и богати на органични вещества почви. Около парника се напълва с оборски тор. Когато температурата на почвата стане 25°С, той е готов за разсаждане. В тих, топъл ден растенията се засаждат по 2-3 в парника на 30 см от стените му. Покрива се с рамка и рогозка. Рогозката стои през слънчевите часове на деня, докато растенията се прихванат. През този период в парника е необходимо да се поддържа температура 25-28°С и висока влажност. След като растенията вече се вкоренят, те се развиват най-добре при същата температура и влажност 90%. През нощта термометърът не трябва да показва по-малко от 15°С, а през деня – под 18°С. Ако е по-студено, растежът ще спре. При минус 0,5°С растенията умират. Проветряването да се прави внимателно, особено в студени дни. Парниковите рамки трябва да се вдигат и спускат сутрин, обед и вечер. Целта е температурата в парника да не спада.
Първото подсипване на корените се извършва с 1 см чимова пръст, когато растенията започват да се стелят. Второто се извършва по-късно с добре разложен оборски тор, разрохква се и краставиците леко се загърлят.
- За да съхраните по-дълго тиквички или краставици, ги поставете в полиетиленови торбички или емайлирани съдове и ги дръжте, без да покривате с капак на най-долната лавица на хладилника. - За да не ...
Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...
Правилното отглеждане на къпините е важно за тяхното добро развитие и плододаване. През май трябва да се поддържата почвената повърхност в рохкаво състояние и задължително чиста от плевели. Това създа...
В началото пак да напомним – не вземайте семе от хибриди, резултатът ще е разочароващ. Но ако сте си харесали някой директен сорт и той е намерил прекрасни условия във вашата градина, време е да остав...