08.12.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3011  |   0  
Сейте спанака още през февруари
Има ли възможност да го засеете през февруари, не я пропускайте. Не позволява ли времето, отложете за март, но и тогава - колкото е възможно по-рано. По-късните посеви попадат в условия на топло време, а повиши ли се температурата над 25 градуса и особено при засушаване, това растение на прохладния климат започва да страда. Най-видимият резултат е, че листата му остават дребни. Затова не се отглежда като лятна култура.
Спанакът е доста студоустойчив. Семената му поникват при 3-4 градуса. Растенията издържат на няколко градуса под нулата, а има ли снежна покривка, и минус 20 градуса не са опасни. Засят в края на зимата пониква рано и със затопляне на времето растенията се развиват нормално. Благоприятната за него температура е 15-18 градуса, каквато ще е през април-май, когато ще имате пресен спанак от двора си. Нищо не пречи да засеете малко в края февруари и малко през март. Така ще берете по-дълго време.
За 10 кв. метра са ви необходими 25-30 г семена. Може да ги засеете разпръснато, като накопаете предварително плитко почвата и след сеитбата я заравните и валирате. За предпочитане е редовата сеитба. На малката площ в двора ще я постигнете, като оформяте плитки до 3-4 с браздички през 20 см една от друга. Семената поръсете равномерно в тях, заровете ги с изровената почва при отварянето на браздичките и леко притъпкайте. Ако успеете да спазите сеитбената норма (25-30 г на квадратен метър), няма да ви се наложи да прореждате растенията. Всичко останало е да не позволите затревяване на посева си и да подхранвате и поливате в случай на нужда.
09.02.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021