22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2759  |   0  
Зеленият фасул се засява до началото на юли
Ако площта е малка, засаждането в гнезда е по-подходящо. Мястото набраздете на 50-60 см за ниските сортове и на 80-100 см за високите. Засявайте под мотика в основата на тира, в гнезда, които да са на 25 и 50 см (според сорта), в тях пускайте по 4-5 семена.
Зеленият фасул е много влаголюбов, задължително трябва да имате вода за поливане. В противен случай нищо няма да стане, особено при тази късна сеитба, когато времето вече е горещо.
По-малката влажност преди цъфтежа ще намали броя на цветовете, ще са по-малко и бобовете. От по-късна суша пък бобовете ще са дребни и ще узреят преждевременно. Внимавайте обаче с водата - и прекомерната почвена влага се отразяват неблагоприятно върху растежа и развитието на растенията. Те може и да загинат, ако няколко дни мястото се заблати.
Иначе културата няма кой знае какво претенции към почвата. Става на повечето типове у нас. Трябва да избягвате само много тежките, студените с високо ниво на подпочвените води. При късна сеитба като тази, когато фасулът ще е втора култура, по-добри са влагоемните песъчливо глинести почви.
Ако на това място през миналата година сте отглеждали зелен фасул, не е добре да го правите и сега. Най-големи количества азот постъпват в растението от фаза бутонизация до формирането на цветовете. Така че азотни торове давайте в началото на развитието, когато грудките по корените не са още развити.
26.06.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021