Градина » Времето се стопли, сейте бамята

 Времето се стопли, сейте бамята

Най-късно от всички пролетни зеленчуци бамята отива в градината. Това се обяснява с нейното категорично предпочитание към високите температури и горещото време. Семената ще поникнат, когато почвата се затопли над 15-16°С. По-добри резултати получават градинарите в топлите райони - Пловдивски, Пазарджишки, Великотърновски. В местата, където лятото е прохладно, бамята не успява да се развие добре. Не понася и засенчване.
При неполивни условия растенията остават дребни, дават слаби добиви. Оптимална е обаче сравнително по-ниската въздушна влажност - около 60 %. При дълбока и добре разработена почва за лични нужди може да се отгледа и при неполивни условия.
Много взискателна е към почвата. Предпочита дълбоки, влагоемни и плодородни черноземни и льосови почви, които се торят редовно с оборски тор. На тежки и студени почви с близка подпочвена вода добивите са ниски.
През есента с дълбоката обработка се внасят 300-400 кг оборски тор и 4-5 кг обикновен суперфосфат на 100 кв. м. На по-леки почви се дават и по 2,5-3 кг калиев сулфат на 100 кв. м. През пролетта се тори с 2-3 кг амониева селитра на 100 кв. м, половината - със сеитбата, с другата половина се подхранва по време на масовия цъфтеж.
Много добре расте след култури, торени с оборски тор. Неколкод-невните незагрубели плодове на бамята, които се използват за храна свежи, замразени, консервирани и сушени, имат отлични диетични качества. Съдържат много белтъчни вещества, витамини С, каротин (провитамин А), слизести вещества, ценни при лечението на язвената болест и гастрит. Зрелите семена се използват като заместител на кафето.

200 г семена стигат за 100 квадрата

За бамята изберете добре огрявано от слънцето място, за предпочитане с южно изложение, дълбоко обработено и наторено през есента. До засяването там може да отглеждате ранни култури - спанак, салати, зелен лук, чесън, репички. След като
ги приберете, ако е сухо, полейте, обработете плитко и набраздете на тирове, на разстояния 60-70 см. Обикновено се засява през май, в много от районите и след средата на месеца, особено както тази пролет позакъсня. Прието е бамята да се засява, когато цъфне акацията. Семената се слагат ниско в откоса и от едната страна на тира, на гнезда, при разстояние между гнездата 30-40 см, по 3-4 семена в гнездо. Някъде практикуват и така: в откоса се отваря браздичка и семената се пускат в нея на разстояние 10-15 см. Сее се и на двуредови високи ленти, при разстояние в лентата 40 см и между растенията в реда 15-20 см. Дълбочината на засяване е 4-5 см.
Нормата е около 200 г семена на 100 кв. м.

Пониква за две седмици

Обикновено растенията поникват след 10-15 дни. Ако искате това да стане по-бързо, семената предварително се рътят. Поставете в торбичка до 1/3 от обема й, нека да киснат във вода с температура 20-25°С поне 8-12 часа. После разстелете на тънък слой в подходящ съд, покрийте с влажно зебло и оставете при температура 20-25°С. От време на време разбърквайте, а зеб-лото да е постоянно влажно. Когато около 5 % от семената покажат кълнчета, рътенето се прекратява. Семената се проветряват и се засяват не само в топла, но и във влажна почва. Поддържайте постоянна влага до поникването.
Ако се образува почвена кора, най-добре я разбийте с гребло. Когато младите растения поукрепнат, окопайте, за да се затопли почвата, а ще унищожите и плевелите. После се предвиждат две-три окопавания, подхранване с амониева селитра и напояване. Не бива да допускате засушаване, особено при формирането на за-връзите и изобщо през целия беритбен период. Първите плодове ще откъснете около 60 дни след поникването. Млади и крехки се берат всеки ден или през ден-два до слани. 60-100 кг се получават от 100 кв. м.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отгледайте си разсад за кипарис

Хладните дни на късната есен са благоприятни за посев на семена от кипариси в сандъчета. Посевът се извършва на терасата или в градината на открито, най-добре когато времето е влажно. Сандъчето се зар...

Изчистете лимона от щитоносните въшки

Щитоносните въшки са едни от най-честите неприятели по лимона. Те са различни видове, но повредите от тях са все едни и същи. Смучат сок и с това ощетяват растението, което в крайна сметка може и да з...

Джанки през зимата

През 1952 г. стопанинът Илчо Цонков Пандуков от с. Видима, сега квартал на гр. Априлци, облагородил в градината си две джанкови подложки с присадници от къснозреещата джанка. Единични дървета от нея с...

Пролетно торене на овошките

Възможностите на овощарите да подпомогнат пролетното развитие на овощните растения, са свързани единствено с хранителния и водния режим. Ранното пролетно подхранване с азотни торове е едно от неотложн...

Начало