Градина » Помислете за ранния пипер

 Помислете за ранния пипер

Пиперът е една от най-топлолюбивите култури които се отглеждат у нас. Това определя и ареала на разпространението му в страната ни. Най-лесно и успешно е отглеждането му като средно ранно или късно полско производство. Неуспешно е отглеждането му в по-прохладни райони с по-тежки, студени и бавно затоплящи се почви.
За ранно производство на открито са подходящи райони с интензивно слънчево греене и се използват сортове с къс вегетационен период. В този случай семената се засяват в топли парници от средата на януари да около 10 февруари. Не бива да се забравя, че при температура под 13°С семената изобщо не поникват. При отглеждането на разсада трябва да се отдели особено внимание.
При никоя друга култура младият разсад не се поврежда така често. Затова е наложително предварително обеззаразяване на почвата и семената. Добрият семенен материал се продава обеззаразен. Почвата може да се обеззарази, като няколко дни преди сеитбата се напраши с меден карбонат или меден оксихлорид в доза 100-150 г на парникова рамка, след което леко се накопава и заравнява. Семената се засяват в плитки браздички на разстояние 5 см между редовете и се покриват с рохкав пласт парникова почва с дебелина 1,5-2 см. Притъпква се леко и парникът се покрива с рогозка или друг материал с който се разполага. В първите 5-6 дни се поддържа по-висока температура - около 22-25°С. Семената започват да поникват след 8-10 дни. След появата на първите кълнове на около 50% от семената, температурата се понижава с няколко градуса до около 16-18°С, което продължава до момента на масовото поникване. При тези условия растежът на стъблата се задържа, а кореновата система която е на топло продължава да нараства. Така се формират хармонични растения, с правилно съотношение между стъбла и корени. След пълното покълване на семената, се поддържат оптимални температурни условия за растеж и развитие. За да се отгледа здрав и силен разсад който ще се вкорени лесно, през целия период на отглеждане не се допускат високи температури и преовлажняване на почвата и въздуха. Средната дневна температура при слънчево време не трябва да бъде по-висока от 20-22°С и 14-16°С през нощта. Разсадът не се полива. След появата на първите два същински листа е готов за пикиране.

Автор: Димитрина Петрова

Представяме Ви:

Сега се сее зелето, което пълни кацата

Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...

Съберете семена от собствения бостан

Мнозина градинари вече отгледаха прекрасни дини и пъпеши. Разбираемо е, че искат и догодина да имат от същите сортове. От кой обаче точно плод да вземат семе? Задължително се избират най-типичните за ...

Влакнестият шмак е красив и през зимата

Макар родина на влакнестия шмак (Rhus tiphina) да е Америка, той се среща и у нас култивиран и заселен в много паркове и градини. Красивата му ажурна корона го прави много желан за градина с тревна ...

Палма се захваща от семка

Основният начин за размножаване на палмите е чрез семена. При отделните видове срокът за поникване е изключително разнообразен. За едни може да е 14 дни, а за други - до 4 години. В периода от 1 до 5-...

Начало