20.10.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4782  |   0  
Лукът се полива до средата на юни
Получаването на лук за глави се извършва по няколко начина, но най-често се използва чрез засаждане на арпаджик. Запасите в луковичката подпомагат развитието на растението и няма нужда от поливане. Кореновата система бързо се развива и още преди да настъпи характерното за страната ни засушаване се е образувала и развила надземната маса и дори е започнало формирането на луковицата на новото растение.

Окопавайте внимателно

Грижите през време на вегетацията на лука се състоят в редовно окопаване, борба с плевелите, болестите и неприятелите, подхранване и поливане при нужда. Първата обработка на почвата се извършва, след като се очертаят редовете. За да се избегне разместването на недостатъчно вкоренилите се растения, първата обработка на почвата е плитка. После се копае след 15-20 дни след дъжд, за да се запази влагата и да се унищожат появилите се плевели. Трябва да работите внимателно, за да не нараните растенията. Когато се сгъстят междуредията, окопаването се прекратява, а едрите плевели се проскубват ръчно.
Лукът не понася дълбоко засаждане, нито загърляне при окопаването. В такива случаи се получават недоразвити луковици и силно развита листна маса. Такъв лук не узрява нормално и трудно се съхранява през зимата.

Когато се появи луковицата, спрете водата

Обикновено лукът не се полива. При силно засушаване една-две поливки осигуряват по-добри и високи добиви, но това трябва да стане до образуването на луковицата – до средата на юни. По-късните поливки са нежелателни, защото се удължава вегетацията, а луковиците се деформират и понижават съхраняемостта си. Обикновено след поливането почвата се окопава, за да не се образува почвена кора.
Лукът е готов за прибиране към края на юли – началото на август. Тогава листата започват да жълтеят, лъжливото стъбло омеква, листната маса поляга на земята и изсъхва. С прибирането не трябва да се закъснява, често при дъжд растенията подновяват вегетацията си и стават негодни за съхраняване за зимата.
05.06.2014 г. / Донка Петкова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021