12.08.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3300  |   0  
Зелени подправки на прозореца
Магданоз и копър може да си отглеждате през зимата в няколко саксийки сред цветята на подходящо място в жилището. Ако започнете от началото на септември и засявате по някоя и друга саксия на етапи до януари, ще имате тези пресни подправки под ръка докато станат готови в лехите напролет в градината. Ето как да постъпите:
Напълвате саксийката с градинска почва до 2 см под горния и ръб и леко притъпквате. Положете семената така, че между тях да има около 2 см разстояние. Ако след поникването растенията се окажат нагъсто, ще трябва да изскубнете някое и друго от тях. Покрийте семената с почва, така че до ръба да остане половин до един сантиметър разстояние. Полейте.
Семената на магданоза и копъра никнат бавно. Ще ускорите поникването им, ако преди засяването ги киснете 1-2 денонощия в чаша вода, увити в вързопче от плат. Водата сменяте през 8-10 часа.
Магданозът и копърът се развиват най-добре при температура около 18 градуса. Такава температура не е трудно да се осигури в обитавано жилище. Много е важно обаче саксийките с тези подправки да са на светла място. Това е условие за образуването на ароматните вещества, заради които те се отглеждат.
30.08.2013 г. / Донка Петкова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022