20.10.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2996  |   0  
Късното броколи става най-добре у нас
Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия. За разсад се сее през втората половина на юни. Така главите ще се образуват в по-прохладно време (септември-октомври) и при скъсяващ се ден, а това има значение за качеството им. Броколито се отглежда по-гъсто, отколкото цветното зеле. За да произведете разсад за 100 кв. м., ще ви трябват около 10 г семена. На 1 кв. м. се засяват 4-5 г.
Растенията ще станат силни, ако няма плевели сред тях. Когато разсадът е много гъст, е необходимо да се прореди. Може и да се подхрани. Земните бълхи силно нападат броколито, срещу тях пръскайте навреме.

Киселите почви не са подходящи

След около 40 дни разсадът е готов. Обикновено това е краят на юли, началото на август. Само след обилна поливка може да оскубете растенията. Те не бива да прерастват, само от младите и здравите ще получите качествена продукция.
Макар че не е много взискателно, броколито расте най-добре на черноземни и ливадно-алу-виални почви, овлажнени, с неутрална реакция. Угнетява се на кисели. На песъчлива почва без торене не става добро. Отзивчиво е на торенето оборски тор.

Избирайте хибриди с едри зелени глави

Има сортове със зелена и с виолетова окраска на листата. С виолетовата обикновено са късни и главата е по-груба. За нашите условия значение имат сортовете със зелени глави. Те може да се групират като ранни, средно ранни и късни.
Различията обаче в дължината на вегетационния период не са съвсем категорични. По-важни са разликите между някои техни качества: големина и плътност
на главата, едрина на пъпките, устойчивост на цъфтеж, брой на страничните главички след отрязването на централната. Някои имат по-голяма централна глава и само няколко странични. Те се прибират за кратък период. Други са с по-малка централна глава, но са с много странични главички и се прибират по-дълго време. Успешна селекция имат холандски, немски и японски фирми.
У нас се разпространява холандският хибрид Лорд. Той образува добре облистени розетки, главата е неголяма, плътна и с дребни пъпки. Расте бавно и не образува много странични главички. Препоръчваме ви да избирате средно ранни хибриди, които образуват сравнително едри глави и повече странични след отрязването на централната.
26.06.2013 г. / Галина Маринова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021