За късно производство на зелен фасул се избира почва чиста от плевели и осигурена с поливна вода. За предпочитане са глинесто-песъкливите, леките черноземи,речните наносни и богатите на вар почви. Не понася близка подпочвена вода, заблатяване или засолени почви. Не търпи сухи и силни ветрове и атмосферно засушаване. Особено чувствителни са цветовете и младите завръзи, които в такива условия увяхват и окапват. Зеленият фасул, е вла-голюбив и има най-голяма нужда от вода, когато масово цъфти и плододава.
След като сте определили мястото за късния зелен фасул изберете сорта. Подходящи са Старозагорски чер и Лоди, с плоски зелени бобове, и Никос, който е с кехлибарено-жълти чушки. Периодът на развитие до първата беритба е 45-55 дни. Сее се от втората половина на юни до средата на юли на 60 см между браздите, а в реда на 8-10 см между бобовете. При гнездовото отглеждане 4-6 семена се пускат във всяко гнездо, което е на 40 см едно от друго и на 60 см между редовете. Дълбочината на засяване е 4-6 см. При суха почва желателно е 2-3 дни преди сеитбата да се извърши поливане.
Полива се често, но с мярка
Семената поникват по-бързо, ако е влажно. До началото на цъфтежа поливките се извършват през 10-12 дни. След това нуждата от вода се увеличава и се полива през през 6-7 дни. Не трябва да прекаляваме. Излишната вода не бива да се застоява във вадите. Тя влошава развитието на кореновата система и създава условия за развитие на антракноза. Първото окопаване заедно с подхранване (15-20 г/кв.м амониева селитра) се извършва, когато растенията достигнат височина 6-7 см. По-скоро се разрохква плитко и внимателно, за да не се наруши целостта на кореновата система.
Най-важният и най-често практикуван начин за размножаване на сливовите сортове е присаждането. Чрез него се осъществява възпроизвеждане на качествата и признаците на сорта. Най-използваната подложка е...
Благоприятният срок за засяването му настъпва през първата половина на април в Южна България, а през втората - и на север от Балкана. По важното указание е температурата на почвата. Тя трябва да се е ...
За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заб...
Пораженията от тази болест са най-чувствителни при младите лози, но и на възрастните нананася сериозни повреди. Заболело от бактериален рак лозе има кратък живот. Болеста се появява като подутини (т...