20.10.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4649  |   0  
Късният зелен фасул става за 55 дни
За късно производство на зелен фасул се избира почва чиста от плевели и осигурена с поливна вода. За предпочитане са глинесто-песъкливите, леките черноземи,речните наносни и богатите на вар почви. Не понася близка подпочвена вода, заблатяване или засолени почви. Не търпи сухи и силни ветрове и атмосферно засушаване. Особено чувствителни са цветовете и младите завръзи, които в такива условия увяхват и окапват. Зеленият фасул, е вла-голюбив и има най-голяма нужда от вода, когато масово цъфти и плододава.
След като сте определили мястото за късния зелен фасул изберете сорта. Подходящи са Старозагорски чер и Лоди, с плоски зелени бобове, и Никос, който е с кехлибарено-жълти чушки. Периодът на развитие до първата беритба е 45-55 дни. Сее се от втората половина на юни до средата на юли на 60 см между браздите, а в реда на 8-10 см между бобовете. При гнездовото отглеждане 4-6 семена се пускат във всяко гнездо, което е на 40 см едно от друго и на 60 см между редовете. Дълбочината на засяване е 4-6 см. При суха почва желателно е 2-3 дни преди сеитбата да се извърши поливане.

Полива се често, но с мярка

Семената поникват по-бързо, ако е влажно. До началото на цъфтежа поливките се извършват през 10-12 дни. След това нуждата от вода се увеличава и се полива през през 6-7 дни. Не трябва да прекаляваме. Излишната вода не бива да се застоява във вадите. Тя влошава развитието на кореновата система и създава условия за развитие на антракноза. Първото окопаване заедно с подхранване (15-20 г/кв.м амониева селитра) се извършва, когато растенията достигнат височина 6-7 см. По-скоро се разрохква плитко и внимателно, за да не се наруши целостта на кореновата система.
16.06.2013 г. / Мария Манолова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021