Алпийската ягода е получила широко разпространение сред любителите градинари. Тя плодоноси без прекъсване или на вълни от края на юни до първите студове. Ягодите макар и дребни, са много ароматни и сладки.
Алпийската ягода може да се отглежда и за декоративни цели - нейните ажурни храстчета, посипани с множество дребни бели цветове, а след това с тъмночервени плодове, са много красиви.
Тази ягода обикновено се размножава чрез семена, които се засяват през два сезона. Има сортове, които пускат ластуни, но те много често се повреждат от вируси.
Семената се засяват през есента в сандъчета, за да могат покълналите растения да се вкоренят до студовете, тогава те могат да бъдат съхранявани и в студен парник. Можете да ги засеете и през март в стаята. Сандъчетата се покриват със стъкло или пък с найлонов плик и след това се засенчват, докато семената не покълнат. Когато се появят първите два същински листа на разсада, растенията се пикират в отделни чашки или пък в сандъче на разстояние 2-3 см едно от друго. Когато опасността от повратни пролетни студове премине, можете да разсадите ягодите в подготвена влажна, плодородна почва на слънчево място. За повишаване на добивите след появяването на цветовете се препоръчва да подхранвате на всеки две седмици с течни торове.
Дойде ли пролетта, в желанието да отгледат повече различни растения, мнозина използват площта под овошките. Най-често се изхожда от нуждите на домакинството и се прибягва към засаждане на зеленчуци. Д...
Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...
Създаването и поддържането на мек тревен килим около дома е радост и грижа. Нерядко кадифената гладкост на моравата посърва и тогава са нужни незабавни мерки за спасяването й. Появата на мъх между т...
От средата на май започва разсаждането на средно ранния патладжан. Кореновата система на патладжана е особено чувствителна към топлинния, водния и хранителния режим на почвата, затова се избират запаз...