Градина » Лимон можем да си прихванем и сами

 Лимон можем да си прихванем и сами

Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обаче дори и сега пазарът ни не предлага в изобилие цитрусови дръвчета. Да видим как можем да си "прихванем" и отгледаме сами лимоново дръвче.
Лимонът се размножава чрез резници, чрез въздушни отводи и чрез присаждане.
Размножаването чрез резници се прави през цялата година, но най-добре е от юли до август. Вземат се полувдървесинени клонки от млади растения с дължина 8 - 10 см (4-5 листа), като долният отрез се прави на 2 - 3 см под коляното, а горният на 1 см от последния лист. Резниците се вкореняват за 25 - 30 дни в пясък, под стъкло, при температура 18 – 20 градуса. Ако използвате коренообразуващи стимулатори, става по-бързо и по-сигурно.
Размножаването чрез въздушни, отводи е много сигурен начин и лично аз го предпочитам и препоръчвам. На полувдървесинена (2-годишна) клонка се обелва кората във форма на пръстен с дебелина 1см. Нахлузвате отворена от двете страни найлонова торбичка и я привързвайте плътно на 10 - 15 см под обелената кора. Напълвате я с торф, така че пръстенчето да попадне в средата и отгоре я прикрепяте по-свободно, за да поливате. След около 25 - 30 дни на обеленото място се образува калус, а по-късно и корени. Сваляте торбичката, отрязвате клонката под мястото на образувалите се корени и засаждате вкоренения резник в лека почвена смеска в неголяма саксия (№ 8-10).
Размножаването чрез присаждане се състои в облагородяване на 2 - 3-годишни семеначета от лимон или портокал. Семената им се засяват непосредствено след изваждането им от плода, в противен случай губят кълняемост. Присаждането се прави на пъпка от юни до август. Предимството на този метод е, че дивите подложки индуцират по-силен растеж и растенията стават по-студоустойчиви.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Щом земята се затопли, идва време за фъстъците

Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех...

Как да разпознаем болната фиданка

Когато купувате фиданка или посадъчен материал за плодни храсти, много внимавайте да не внесете болести в двора си. Защото след това унищожаването на заразите става много трудно, дори невъзможно. ...

Как да се грижите за стайния бамбук

Под името арундинария в жилищата и зимните градини се отглеждат няколко много живописни вечнозелени растения, близки родственици на бамбука. Популярното им название е стаен бамбук. Всичките произхожда...

Подложки израстват и от семка

За да си произведете подложка, можете да използвате семена. При ябълката и крушата се избират по-раннозреещи сортове и форми, а при костилковите – по-къснозреещи. Плодовете трябва да са добре узрели. ...

Начало