Градина » Засаждане и грижи за черницата

 Засаждане и грижи за черницата

У нас черниците са разпространени в цялата страна като единични растения, в малки градини, предназначени за изхранване на копринената буба, като паркови и алейни дървета покрай пътища, улици, живи плетове и др.
Черницата се отглежда главно за изхранване на копринената буба и заради ценните й плодове, които са богати на витамини, каротин, соли на желязото, калия, магнезия, фосфора, антиоксиданти и др. Още от древността - плодовете, листата и кората на черницата са използвани като лекарствено средстство, а и сега се предлагат много рецепти в официалната и народната медицина за лечение на вредния холестерол, сърдечно съдови и бъбречви заболявания, диабет, анемии, артрит, стомашни разстройства и др. Китайските легенди разказват, че черницата е знак на живота и слънцето и ключ към дълголетие.
От плодовете на черницата се приготвят сокове, сиропи, конфитюр, мармелад, компоти, вино, ликьор и др.
При черницата съществуват дървесни, храстовидни и декоративни форм ми. Най-широко разпространени са дървесните, които формират доста обемни, свободно растящи естествени корони, достигащи на височина до 6-10 м и продължителност на живота от 50 до 150 години.
Плодовете на черницата са бели, черни, розови и червени. Най-ценни са белите и черните. Зреят през периода юни-звгуст, като зреенето не е едновременно, могат да се запазят 1-2 дни, Плододаването настъпва към 4-та - 5-та година и продължава редовно и обилно всяка година.

Биологични особености

Черницата е разделно полово растение като съществуват мъжки и женски растения. Съществуват и двуполови форми, при които в женските съцветия се сформират и мъжки цветове, които извършват опрашване, което под въздействието на вятъра.
Черницата е студоустойчиво и сухоустойчиво растение. Вирее на различни почви и терени, но най-добре се развива и плододава на слънчеви, топли, влажни, дълбоки, пропускливи терени. Засажда се по различни схеми и на различни разстояния, в зависимост от типа на насаждението и неговото предпазначение.

Размножаване

Размножаването на черницата се извършва семенно и вегетативно. Семенното размножаване се използва само за получаване на растения предназначени за изхранване на буби и за получаване на подложки, тъй като при него се получават много мъжки растения, а плодовете при голяма част от женските са дребни и с лошо качество. За семена се използват бели плодове, които след като се отделят от плодовото месо и се промият през гъсто сито, се подсушават и се съхраняват до момента на сеитбата. Тя се извършва в добре подготвена и наторена почва на дълбочина 0,5-1 см. Това може да стане през есента или рано напролет, след стратификация във влажна среда, при температура до 5 градуса, в продължение на 1-2 месеца.
Грижите в семенилището са състоят в прореждане, редовни поливки, подхранване и унищожаване на плевелите. През есента семеначетата се изваждат и се засаждат в питомника, където предназначените за плодове се присаждат на спяща пъпка, а другите се изваждат и засаждат на постоянно място. Присадените престояват около една година в питомника. Черницата може да се присажда и на калем върху подложки или в короната на млади и добре развити растения по някой от известните начини на присаждане.
Друг начин на вегетативно размножаване е чрез резници. Събират се от добре развити едногодишни леторасти през есента или през зимата, нарязват се на дължина около 80 см и горният им край (до 1-3 см) се запечатва, като се потапя в разтопена смес от асфалт и парафин - 3:1. До момента на вкореняването се съхраняват във влажен пясък, дървени стърготини, перлит и др. при температура 2-4 градуса. През март се поставят във вкоренилището, което се подготвя от различни субстрати ( пясък в смес с торф или вермикудит, смес от почва и угнил оборски тор в съотношение 3:1 и други). Вкореняването става най-добре при постоянна температура 25-27 градуса, висока атмосферна и оптимална почвена влажност. Това може да се осъществи само в култивационни помещения или под пластмасови покрития.
Вкоренените резници се изваждат през есента и се засаждат в питомника , където се развиват до следващата есен, след което се изваждат и засаждат на постоянно място. Грижите в питомника са аналогични на тези при семенните растения. При двата начина на вегетативно размножаване се запазват напълно качествата на майчиното растение от което са събрани калемите и резниците.
Засаждането и отглеждането на черницата е както при останалите овощни видове. При нея не се прилагат особени резитби, както за формиране, така и за плододаване. През първите 1-2 години е задължително младите растения да се поливат при засушаване. През плододаващия период трябва да се премахват сухите, счупените и болните клони, а при застаряване черницата реагира много добре на подмладяващи резитби.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отгледайте си китайска фурма

Латинското название на китайската фурма е Ziziphus jujuba и понякога тя се нарича просто зизифус. Среща се в диво състояние от Централен Китай до Задкавказието, а може да се култивира навсякъде, къдет...

Как да поливаме краставиците

Краставицата е доста взискателен по отношение на водата зеленчук. Доброто напояване и приблизително равномерните високи температури (също и през нощта) са гаранция за високи добиви. При краставицит...

Наторете вторите култури, за да родят повече

Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ни...

Внимавайте, когато садите пипера

През май се засажда средно ранният пипер. Той заема обикновено и най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Може би поради ограничената площ се допуска една съществен...

Начало