Градина » Познавате ли формировката Тендоне

 Познавате ли формировката Тендоне

Тендоне е една от формировките, които се използват в някой райони на Италия и Испания при десертните сортове.
Конструкцията е хоризонтална с височина от 1.9 до 2.1 m. Теловете се опъват в две перпендикулярни посоки през 40-50 сm, така, че да се образува мрежа от квадрати. Лозите се засаждат в квадрат на разстояние от 2.5 до 4 m. При резитбата се оставят 4 плодни пръчки, които се разполагат лъчеобразно или срещуположно една на друга.
През първата и втората година лозите се режат на чеп с 2 очи. На третата година летораста, който сме избрали за стъбло, се прерязва на нивото на телената конструкция. През пролетта на четвъртата година, горните два колтука на оставеното стъбло се режат на чепове с по 2 очи, а останалите се премахват. През пролетта на петата година, четирите летораста, развили се от чеповете, се изрязват отново на чепове с по 2 очи. На шестата година, леторастите развили се от горните очи на оставените чепове, се режат на плодни пръчки, а долните - на чепове с по 2 очи. На седмата и всяка следваща година, плодните пръчки се премахват, горните леторасти на чеповете се режат на плодни пръчки, а долните леторасти на чеповете на чепове с по 2 очи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Особености при засаждането на доматите

Сортовото разнообразие при доматите е твърде голямо, но всички сортове може да се отнесат към две основни групи - високостъблени (интердетерминантни) и нискостъблени (детерминантни). Има и сортове, к...

Сега е моментът да си засадите ягоди

Обикновена практика е любителите да засаждат ягодите след листопада, когато и овощните дръвчета. Дотогава не търсят ягодов разсад и производителите, естествено, не го предлагат. Но да се засаждат ягод...

ПРЪЧКОСВАНЕТО – лесен начин за борба с плевелите

През този период на годината се сее разсадът за основните зеленчукови култури. Някои стопани вече са заредили парниците. Преди основната култура обаче поникват плевелите. Поради това, че поникването и...

Как да оправите дефектната ракия

Качеството на ракията много зависи от материала, който се използва, от изваряването и съхранението. При дестилацията в казана не трябва да се поставят съвсем сухи гроздови джибри или плодови каши, п...

Начало