07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  4856  |   0  
И сега може да засадите зюмбюли и лалета
Ако не сте успели по някаква причина да засадите купените луковици на лалета, нарциси и зюмбюли, то не е задължително да ги изхвърляте. Ако обаче не можете и да ги съхраните до пролетта, можете да се заемете с тяхното форсиране.

Първи етап: засаждане

Засадете луковиците в саксии или, ако луковиците са много, в сандъчета с дълбочина 15 см, като ги запълните с лека, задължително свежа почва с голямо съдържание на торф и пясък при неутрална реакция (рН 6–6,5), например, субстрат за разсади. Добре ще бъде, ако луковиците са едри и здрави. Тогава вие ще имате гаранция за получаването на пълноценни цветя.
Лалетата и нарцисите садете така, че върховете на луковиците да са на нивото на повърхността на субстрата, разстоянието между тях - 1–1,5 см. От лалетата трябва махнете предварително кожицата. В една саксия е удобно да засадите луковици от един сорт, за да могат да цъфтят едновременно. Луковиците на зюмбюлите садете по една в саксия с диаметър 12 см или по няколко в саксия или сандъче така, че върха на луковиците да е на нивото на ръба на саксията. Всички луковични култури след засаждането се нуждаят от поддържане на сравнително ниска положителна температура 8–10 °С и висока влажност на въздуха 75–80%. Именно в такива условия може да се вкоренят. При зюмбюлите процесът на вкореняване протича по-бързо, отколкото на лалетата и нарцисите. Ако преди засаждането луковиците се съхраняват при по-високи температури, то те ще се вкоренят по-бързо. Поставете съдовете с луковиците на тъмно място и поливайте не по-рядко от веднъж на седмица.


Втори етап: цъфтеж

Когато луковиците се вкоренят добре, което може да се определи по появата на корени в отворите на саксиите или сандъчетата, а растенията достигнат височина от 5-7 см при лалетата, 10 см при нарцисите и 8-10 см при зюмбюлите, в долната част ще започнат да се формират пъпките и тогава можете да се заемете с форсирането.
Поставете лалетата за 3-4 дни на тъмно място с температура на въздуха 15 °C, а след това поставете на светлина, температурата повишете до 20 °C. По същия начин постъпете и със зюмбюлите, но температурата трябва да е 22 °С. Нарцисите не се нуждаят от тъмен период, за 3-4 дни за тях трябва да намерите светло място с температура 10–12 °C, след това я повишете до 18 °C. Растенията поливайте постоянно така, че субстратът да бъде винаги влажен.
За да не се изтеглят растенията, листата трябва да бъдат яркозелени, а цветовете да имат сочни краски, осигурете допълнително осветление с лампи по 80 Вт на прозорец. Закрепете лампите на височина 10 см от растенията и според растежа им ги повдигайте. Дължината на светлата част от деня трябва да е 12 часа. Лалетата и нарцисите ще започнат да цъфтят след 3-4 седмици след внасянето им в топло помещение, зюмбюлите – след 2-3 седмици. За да удължите цъфтежа, в началото му понижете температурата до 15 °С.
След като приключи цъфтежа прищипете цветовете, а саксиите със зелените стебла и листа дръжте на светлина и продължавайте да поливате още 2 седмици. След като листата пожълтеят, спрете да поливате, а когато започнат да засъхват, съвсем го спрете.
При такива грижи можете да разчитате на получаването на пълноценни луковици. Изсъхналите растения можете да оставите в саксиите и да държите в стайни условия, а можете и да ги изкопаете и да ги съхраните в картонена кутия. Луковиците засадете в градината в обичайните срокове – през есента.
07.02.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021