07.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2942  |   0  
Жасминът цъфти само в южните райони
Защо жасминът расте на листа и клонки, без да цъфти?
Пита Силвия Попова от София


Жасминът е топлолюбив средиземноморски декоративен храст. Той е увивен и на височина достига 1-1,5 м. Но се разпростира нашироко, стига да му се осигури нужното пространство. У нас цъфти и се развива добре, но на юг – в тракийската област и по крайбрежието на р. Струма. Там цъфти рано напролет през март и април. Златистожълтите му тръбовидни цветове са събрани по върховете по няколко. Те съдържат етерични масла и ухаят приятно. Листата на жасмина са удължени, продълговати и са по-дребни и нежни от тези на ясена, с когото са от едно семейство.
Към почвените условия не е придирчив. Дори издържа на сухи и каменисти почви, стига да е защитен от течение и да е на припек.
Има много различни видове жасмин. Цъфтящ в бяло е Jasminum officinale. Цъфтящ в розово и много красив е Jasminum stephanense. У нас вирее само един вид Jasminum fruticans (фрутикас).
Лесно обяснимо е, защо не цъфти в София жасмин. Ниските температури рано напролет не са достатъчни за цъфтежа.
Щом расте и се развива на листа и клонки е много подходящо да се опре на рамка или стена и така, като се разклони ще изглежда още по-красива градината.
17.12.2013 г. / Радка Лазарова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021