Дебелецът (Crassula) е едно от най-разпространените стайни растения, което е известно и като дървото на парите или живота. Размножава се чрез резници, но може да се получи ново растение и от лист. Преди вкореняването трябва леко да подсушите листото за не повече от 2 дни в сухо и топло място. След като листото завехне, можете да пристъпите към вкореняването му.
Това се прави по различни способи:
1. Вземете малко съдче и налейте вода. Можете да добавите в нея някакъв препарат, който способства коренообразуването. Долната част на листа се потопява във водата на 0,5 см. Съда поставете на светло място.
2. Листото се поставя на края на саксията, а долната му част се прикопава в почвата на малка дълбочина. Почвата трябва да бъде влажна, преовлажняването може да доведе до загниване на листа.
3. Почвата можете да замените с чист наситнен мъх сфагнум. Мъхът се държи във влажно състояние, като в него се поставя само долната част на листото.
Първият и третият начин за вкореняване са добри с това, че навреме можете да забележите загниването на листото. Ако то е започнало да гние, не се отчайвайте. Изрежете мястото на загниване, подсушете го и започнете отначало. Коренчетата ще се появят след 3-4 седмици, може и по-рано, но всичко зависи от условията на съхранение. При първия начин след като се появят коренчета, листът трябва да се засади в почва. Листенцето се засажда така, както във втория случай на вкореняване, без да се слага надълбоко в почвата.
Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да ...
След като приберете зеления грах, баклата, спанака и другите ранни зеленчуци, може да използвате мястото и да отгледате картофи. Те се засаждат между 20 юни и 20 юли. Дълбоките структурни почви от тип...
Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...
През последните години интересът към боровинката нарастна, защото плодовете и са богати на въглехидрати, органични киселини (лимонена и ябълчна) и пектинови вещества. Значителни са количествата на ви...