02.07.2022 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2259  |   0  
Осичка може да изяде розите ви
Надлъжното завиване на листата на розата е много характерна повреда, която се причинява от розената листна оса Blenocampa pusilla. Тя е разпространена във всички европейски страни и е много познат неприятел на розата. У нас също се среща и доста често се дават сигнали за появата й, но точното разпространение не е проучено.
Розената листна оса е дребна– 4 мм, изцяло черна, с леко опушени крила. Напада всички сортове рози. Появява се към средата на май – началото на юни. Осите снасят яйцата си изолирано или подредени по 2-3 по периферията на долната страна на листата. Младите ларви се вгризват в тях, хранят се с паренхима, при което краищата на листната петура се завиват успоредно на средната жилка. Листата стават тесни и силно завити. Ларвите, скрити в гънките, отначало са прозрачно бели, по-късно стават светлозелени с кафява глава. Към края на юли те какавидират в пашкул плитко в почвата. Какавидите презимуват.

Мерки за борба

Ларвите на розената листна оса през по-голяма част от развитието остават скрити в завитите листа и не могат да се засегнат от разтвора или пръскането. Срещу този неприятел е уместно да се използват препарати със системно или проникващо действие. Такива са Би 58 в доза 10 мл, карантинен срок 21 дни, и актелик 50ЕК – 15 мл. Карантинният им срок е 7 дни. Дадената доза е за 10 литра вода.
06.06.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022