26.06.2022 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  4189  |   0  
Гъстите лехи повече страдат от болести
В справочниците пише: Правилно подреждайте зеленчуковите посеви. Но не е обяснено как се прави това. Много често градинарите се провалят при отглеждането на много зеленчукови култури именно заради прекалената гъстота на лехите. На пръв поглед това засаждане радва очите, но сгъстените растения си пречат едно на друго, рязко се понижават добивите, някои растения дори умират. В сгъстените растения се натрупва голямо количество нитрати.
Първото прореждане на морковите, магданоза, репите, цвеклото, репичките се прави във фазата на първия лист. Между стръковете на морковите и магданоза се оставят 1-2 см, между цвеклото и репите – 2-3 см, ранните репички да са на 3-4 см, а късните – на 4 см.
Второто прореждане се прави след 15-20 дни. Извадените стръкове салатно цвекло можете да засадите на освободените места (например на мястото на репичките). Преди да се изкопаят растенията се поливат, а след това се засаждат в предварително подготвени ямички, като се внимава да не се извива основният корен.
При прореждането на морковите стъблата трябва да се травмират възможно най-малко. Иначе ще ги нападне морковената муха. Не бива да се оголва главата на кореноплодите, тъй като там опасният вредител ще снесе яйцата си. Ето защо след прореждането корените леко се загърлят.
28.03.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022