В справочниците пише: Правилно подреждайте зеленчуковите посеви. Но не е обяснено как се прави това. Много често градинарите се провалят при отглеждането на много зеленчукови култури именно заради прекалената гъстота на лехите. На пръв поглед това засаждане радва очите, но сгъстените растения си пречат едно на друго, рязко се понижават добивите, някои растения дори умират. В сгъстените растения се натрупва голямо количество нитрати.
Първото прореждане на морковите, магданоза, репите, цвеклото, репичките се прави във фазата на първия лист. Между стръковете на морковите и магданоза се оставят 1-2 см, между цвеклото и репите – 2-3 см, ранните репички да са на 3-4 см, а късните – на 4 см.
Второто прореждане се прави след 15-20 дни. Извадените стръкове салатно цвекло можете да засадите на освободените места (например на мястото на репичките). Преди да се изкопаят растенията се поливат, а след това се засаждат в предварително подготвени ямички, като се внимава да не се извива основният корен.
При прореждането на морковите стъблата трябва да се травмират възможно най-малко. Иначе ще ги нападне морковената муха. Не бива да се оголва главата на кореноплодите, тъй като там опасният вредител ще снесе яйцата си. Ето защо след прореждането корените леко се загърлят.
Фисташката, известна още като шам-фъстък, е сухоустойчиво растение и се развива добре в райони с годишна сума на валежите от 200 до 400 мм. Изисква топло лято с температури до 40° С и средни температу...
Названието на ехиума (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче. У нас има...
Ако сте засели бамя в препоръчания за нея срок, тя вече е поникнала. Топлото време я подтиква към бързо развитие, което налага и своевременни грижи. Най-важното е щом развие 2-4 листа да я окопаете. Т...
Както показва историята на човечеството: можете да изядете всичко, което отгледате. Кактусите не са изключение. Има и отровни представители на Кактусовите, но тук ще стане дума за ядливите. И така пит...