Градина » Защо загиват сакъзчетата?

 Защо загиват сакъзчетата?

Мушкатото е здраво цвете и рядко страда от болести. Сакъзчето обаче се напада силно от сивото (ботритисно) гниене, опасна болест по голям брой цветя. Причинява се от гъбата Botrytis cinerea, която се пренася със спори от въздуха, посредством насекоми, при допир на здрави до болни растения. Гъбата се намира и в почвата и в растителните остатъци. Болестта се развива при висока влажност – над 90 % и по-ниска температура – 10-15 градуса.
Признаците на болестта са много характерни. Периферията на заразените листа леко изсветлява и се подвива надолу. Листните дръжки изтъняват, омекват и по-късно загниват. По периферията се появяват кафяви петна, които нарастват. Листата изжълтяват и клюмват. Накрая изсъхват напълно. Младите листенца и цветовете не се развиват.
Сивото гниене напада и стъблата. Сърцевината им загнива, те омекват и изтъняват. При отрязване се вижда почерняла тъкан.
При много висока влажност по нападнатите части може да се появи сивокафяв налеп от гъбата.
При откриване на първите признаци на болестта да се отстранят листа, поливките да се намалят и да се напръска с няккъв фунгицид. След 7-10 дни пръскането може да се повтори.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е да засадите целината

Ако сте си отгледали разсад, трябва да е вече готов, ако не сте – може да си купите. У нас обикновено се използва кореновидната, но за някои любители интерес представлява и листната. Подходящият срок ...

Видове градински почви

Видимите външни белези на почвата отразяват някои физични, химични и биологични свойства. Различните слоеве, наречени хоризонти, са формирани от вътрешни процеси, които ни дават ценна информация. Осно...

Спасете лимона от щитоносните въшки

Щитоносните въшки са едни от най-честите неприятели по лимона. Те са различни видове, но повредите от тях са все едни и същи. Смучат сок и с това ощетяват растението, което в крайна сметка може и да з...

Време е да оберете облепихата

Дочакахме узряването и на облепихата. Събирането на тези плодове не е толкова сложно, стига да имате време, да владеете правилната техника, да съумеете да ги транспортирате и, разбира се, да съхраните...

Начало