Градина » Защо консервите често помътняват?

 Защо консервите често помътняват?

Често направени по всички правила консерви след известно време променят цвета си. И тогава възниква въпросът - стават ли за ядене и защо се получава това?
Цветът на плодовете и зеленчуците се изменя по най-различни причини -заради самата термична обработка, от допира им със съдовете, от развитието на различна микрофлора в процеса на съхраняването на консервите. Но преди всичко - при самата подготовка на суровината, когато очистените и нарязани плодове и зеленчуци взаимодействат с въздуха. Неслучайно се препоръчва нарязаните на парчета ябълки, круши, целина да се държат в подкиселена вода. Компотите добиват различен цвят и ако сте използвали капачки без лаково покритие. Обагрянето на плодовете се дължи на съдържащите се в тях антоциани. Това са водоразтворими обагрящи вещества, при консервирането те преминават в сиропа и правят външния вид на компотите привлекателен. Но при взаимодействието с метали естественият цвят на антоцианите може да се измени и да се появят черни, виолетови и сиви тонове. Виолетови оттенъци се забелязват твърде често в компотите от тъмнооцветените сортове вишни и череши. Зелено-черна или синьо-черна окраска се появява в компотите от касис или офика заради реакцията на съдържащите се в тях дъбилни вещества с метали. Подобна промяна се забелязва и при зеленчуците. Например цвеклото в процеса на преработка може да стане виолетово. За да се предотврати попадането на метални йони в консервите, трябва да се използват ножове и съдове от неръждаема стомана, а капачките да не са с повредено покритие.
Цветът на консервирания чесън също може да се измени след реакцията на металите с киселината. Резултатът е „воднистост” и „восъчност”. За да има хубав цвят чесънът, може да се обагри със сок от цвекло.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да се грижим за каладиума

Каладиумът е многогодишно растение, произхождащо от Южна Америка. На височина достига 30-35 сантиметра. Корените му са месести и образуват многогодишни грудки. Едрите му листа са твърде интересни със...

Под младите ябълки поддържайте черна угар

Две са основните системи за поддържане на почвената повърхност в ябълковите насаждения - черна угар и чимово-мулчирна система. Черната угар е система от обработки, с които почвата се поддържа през цял...

Време е да засадите късните домати

Семената на късните домати се засяват обикновено от края на май до 10 юни. Разсадът се отглежда на открити лехи. При подготовката им се наторяват балансирано с азотни, фосфорни и калиеви торове, като ...

Пролетни грижи за малините

Малината има сравнително големи изисквания към почвената влага, когато интензивно растат издънките и се формират плодните органи. Едва след обиране на последните плодове, намаляват нуждите от вода при...

Начало