08.05.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2853  |   0  
Засейте си тиквички след ранните картофи
Тиквичките, засадени през май, са вкусни и предпочитани, но през есента са любим зеленчук. Те са ценна и диетична храна. Възможно е да се отглеждат като втора култура на освободените площи от ранни домати, картофи, зелен грах, зелен фасул.
Важно условие за равномерно и дружно никнене на семената е осигуряването на почвена влага. Затова преди сеитбата трябва обилно да полеете браздите, в които ще правите гнездата. Може да дъждувате. Тиквичките се засяват на междуредия 90-100 см, а в реда - на 50-60 см, в гнездото се пускат по 2-3 семена на дълбочина 3-4 см. Семената се покриват с навлажнена и рохкава почва, което им осигурява да поникнат бързо.
През вегетацията трябва да се полива редовно, преди поникване е добре да се дъждува. Когато растенията са с 1-2 същински листа в гнездото, се оставя само едно.
Оглеждайте дали ще се появи белокрилка, листни въшки, брашнеста мана. Ако забележите мозаично прошарване по листата, това е вирусно заболяване - отскубнете болните растения.
Когато се покажат първите цветове, подхранете с амониева селитра и суперфосфат при навлажнена почва. По-късно наторете още 1-2 пъти с амониева селитра или с оборски тор, който е поставен в поливната вада.
Когато плодовете нарастват, поливките се увеличават. Своевременно се отстраняват разклоненията (колтуците), както и най-ниските листа.
25.07.2012 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021