Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вкусът им.
Прибират се, когато станат плътни и здраво обвити от покривните си листа. Тогава стъблото се отрязва в основата, листата му се отстраняват и зелчетата се оронват. Използват се веднага или се замразяват, поставени в полиетиленови пликчета. От тях може да се направи и туршия.
Има друг начин. Без да се оронват зелчетата, отрязаните стъбла се оставят на хладно място, където температурата се поддържа около 0°С. Така се запазват свежи два месеца.
Ако растенията не се отрежат, зелчетата се оронват последователно, от долу нагоре по стъблото според годността му. По-горните ще приберете по-късно.
Растения брюкселско зеле, чиито зелчета още не са готови, може да се извадят и да се засадят едно до друго в дълбок парник или в зимника. Зелчетата продължават да се уплътняват. Оронват се, когато е необходимо.
За да имате и през зимата на трапезата пресни моркови, трябва да ги засеете в началото на юни. Така че, ако след ранните култури се освободят площи, може да настаните там моркови. Много добри предшест...
Вертикалното озеленяване по своето предназначение и характер заема особено място в зеленото строителство. Многогодишните и тревистите лиани могат, благодарение интензивния си растеж, много бързо да ук...
Бялото френско грозде се отглежда по-трудно от червеното и черното френско грозде, защото се отличава от тях по начина на отглеждане и растеж. По качества не им отстъпва. От неговите плодове се правят...
Разходете се из градината си и проверете дали всички чувствителни растения са предпазени от студовете, които, както знаем, много често настъпват без предупреждение. Храстите на розите трябва да се ...