Градина » Кога бамята е готова за бране

 Кога бамята е готова за бране

Бамята има дълъг период на плододаване. Прибирането на плодовете започва през юли, няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Тя продължава да цъфти и плододава през цялото лято. Растежът и развитието й се преустановяват чак при падането на първите слани. Редовното поливане осигурява образуването на нови и нежни плодове.
Поради бързото нарастване и загрубяване на чушките, беритбите трябва да се извършват всеки ден или през ден. Набраните плодове много бързо загубват своите кухненски и технологични качества. Също така не издържат на продължителен транспорт и съхранение и трябва да бъдат преработени своевременно. Набраните плодове се поставят в касетки или кафези и се използват незабавно.
Може да се съхраняват преработени чрез стерилизация, дълбоко замразени с предварително бланширане или изсушени. За сушене се подбират по-дребни или средно едри плодчета и се нанизват на конец. Така приготвени се потопяват за няколко секунди в подсолена и гореща около 70ºС вода. След това нанизите се изцеждат в някакъв съд и се оставят да се сушат на сухо, много проветриво и сенчесто място. Веднага след пълното изсушаването се прибират също на сухо място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не поставяйте антуриума на студения под

Антуриумът обича високата влажност на въздуха. Ако отглеждате това дете на тропика, трябва да се съобразявате с този му каприз. Не по-рядко от два пъти в седмицата листата трябва да се опръскват с вод...

Подгответе за зимно пръскане

През януари и началото на февруари се пръска за пръв път срещу неприятелите. Не е необходимо обаче да се третират всички дървета. Зимно пръскане се прави, ако се установи, че по клоните на дърветата и...

Ягодите залагат вече плодни пъпки

И след беритбата ягодите имат нуждата от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват е...

Дойде време кайсиите

Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...

Начало