02.07.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3329  |   0  
И сега можете да сеете репички
Полиетиленовите оранжерии с трoйно покритие осигуряват възможност за отглеждане на студоустойчиви култури през зимата. Така се постига уплътнено използване на площта и се получава допълнителна продукция.
Като уплътняващи култури се отглеждат салати, спанак, репички, лук и чесън за зелено. Сроковете за тяхното засяване или засаждане вече са отминали, но за някои от тях този период може да продължи до декември.
Сеитбата за производство на репички започва през октомври и може да продължи до началото на февруари. Може да се сее поетапно - през 15–20 дни. За 1 кв. м са нужни 4 г семена. До поникване се поддържа висока почвена влажност и умерена температура – 15–18 градуса. В неотопляемите полиетиленови оранжерии това може да се постигне чрез покриване на засетите лехи допълнително с полиетилен, за да се поддържа умерена температура и влажност. След поникване на растенията той се маха и така се понижава температурата и се намалява почвената влажност. Ако обаче стане по-студено от 0 градуса, може да се удължи вегетацията и да се намалят стандартните кореноплоди.
В оранжерии през зимата се отглеждат и моркови. Сеят се през декември и януари разпръснато или на редове. След това лехите се уплътняват и поливат. Основна грижа след сеитбата е поддържане на постоянна влага. Не се подхранва с азотен тор, освен ако не е крайно наложително.
02.12.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022