Градина » Погрижете се за оранжерията

 Погрижете се за оранжерията

Веднага след като се прибере реколтата, оранжериите задължително се почистват. Скоро ще се сеят зеленчуците за есенно-зимния период и помещенията трябва да са готови. Всички растителни остатъци от предишната култура и плевелите се изскубват, изнасят се навън и се изгарят. На всеки четири години се тори с оборски тор в доза 300-400 кг на 100 кв. м. Всяка година се внасят фосфорни, калиеви и азотни торове, колко и какви, зависи от растенията, които ще гледате.
Ако в почвата има зараза, ще трябва да обеззаразявате с 4% формалинов разтвор или да внесете гранулирани почвени инсектициди. Може да се използва и хидратна вар, защото има вероятност почвата да е вкислена. Но преди това изследвайте реакцията й, за да сте сигурни какво точно да предприемете. Важно е какви са били отглежданите култури и какво смятате да сеете после. Проучете предпочитанията на растенията.
Почвата се изорава или се прекопава с права лопата. За борба срещу оранжерийната белокрилка се оставя на угар – месец-месец и половина.

Редувайте културите

Препоръчва се културите в оранжериите да се редуват по следния начин: домати, зелен фасул, спанак. Но може и други сеотбооращение: краставици, домати, зелен лук или домати, след тях краставици и накрая спанак. Местата, на които се произвежда разсад и тези за производство на зеленчуци, трябва да са възможно по-отдалечени едно от друго. Почвата около тях да се изоре. Плевелите да се съберат и изгорят, защото са гостоприемници на много болести и неприятели.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сейте нахута веднага след снега

Нахутът е на първо място по студоустойчивост между зърнените бобови култури. Той пониква при 2 градуса. Възрастните растения издържат до минус 10 градуса. Още по-студоустойчиви са пониците. Те не заги...

От какво зависи устойчивостта на лозата?

Много са факторите, които влияят върху студоустойчивостта на лозата. Необходимо е мероприятията през вегетационният период да се провеждат навреме и качествено, за да се осигури добро узряване на пръч...

Помогнете на цитрусовите да цъфнат

Ремонтантността е една от характерните особености на цитрусовите култури, тъй като на един екземпляр едновременно може да има пъпки, цветове, млади завръзи и презрели плодове. Най-много и най-ценни пл...

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Начало