02.07.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  6313  |   0  
Калеми се събират, докато овошките почиват
Често овошките, които растат в градината не ни удовлетворяват. И все поглеждаме през плета към съседския двор. Иска ни се да имаме от плодовете, които растат при комшията.
Много лесно можем да постигнем това, просто ще трябва да присадим от желания сорт върху саморасла фиданка. Но е възможно и да сменим сорта на съществуващо дърво от същия вид. Това ще го правим от март натам.
Сега обаче е необходимо да си набавим калеми. Дървото, което сме избрали трябва да е на повече от три години. Калемите се събират през есента след листопада или през зимата докато овошките са в пълна почивка. Това обикновено е времето през януари и февруари. Разбира се ранно цъфтящите бадеми, сливи, афъзки, праскови, кайсии не бива да са излезли по-рано от принудителния покой и пъпките на калемите да не са набъбнали.
Дърветата в началото се оглеждат добре, задължително е да са здрави. Калемите се взимат от едногодишни леторасти, разположени от южната страна. Но в никой случай не избирайте лакомци.

Резници трябват и за лозите

Ако искате да присадите лоза на зряло, е необходимо по същия начин да съхраните калемите. Те се събират преди или по време на резитбата, стига главината още да е в покой. Резниците се набират от предварително маркирани главини по време на гроздобера.

Съхранете ги в избата, пясъкът трябва да е влажен

Присаждането ще е успешно, ако калемите са съхранени много добре. Трябва да се запазят в спящо състояние, макар че в подложката е необходимо вече да е започнало сокодвижението. Долният край се заравя във влажен пясък, поставен в хладна изба или до северната страна на постройката. Когато калемите са повече, се правят на снопчета и се слагат етикети със сорта. Пясъкът трябва да се поддържа влажен (когато се стисне с ръка да образува топка), но да не се преовлажнява, в този случай ще загният. Температурата да не е по-висока от 4 градуса. Добре е в помещението да е тъмно.

Възможност

Ако калемите са малко, може да се съхранят в хладилник. Но първо се увиват във влажен памук или се забождат в картоф. Поставят се в найлонов плик без да е завързан и се подреждат в студения шкаф. Калемите остават свежи до момента на присаждане.
04.01.2012 г. / Тома Христов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022