Градина » Как се прави ракия от вкиснало вино

 Как се прави ракия от вкиснало вино

Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава контакт с въздуха и развитие на различни болести. Първата, която се появява е оцветяване, изразяваща се в появата на повърхността на светлокафяв слой, която води след себе си оцетно вкисване. Оцетно-киселите бактерии бързо консумират алкохола на виното и го превръщат в оцетна киселина и вода. Това може да се предотврати чрез запалване на сярна лента (една за 300 литра бъчва). Образувалият се серен двуокис спира появата на болести във виното. От значение е и колко серниста киселина сте вложили при приготвянето му. Тя най-често не превишава 2 грама на литър щом е 6 %-това.
Можете да направите и друго – да изварите виното за ракия. За тази цел обаче е наложително да го откислите. Това се прави с калциев карбонат (винервайс, мраморен прах). Дозата му е обикновено 1-3 г за литър вино в зависимост от степента на вкисване. Окислителят се разтваря в малко хладка вода и се прибавя във виното при енергично бъркане. В продължение на няколко дни то се бърка по 1-2 пъти дневно, за да се увеличи ефектът. Необходимо е да имате предвид, че откислителят свързва не само оцетната, но и винената и яблъчна киселини и виното става блудкаво на вкус. Това обаче не ви засяга щом ще го изварявате в ракия. Това извършете без забавяне. За да получите нормална ракия, отделете първотока (1-2 литра за триста литра вино) и патоки, които влошават вкуса на ракията.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Антуриумът се нуждае от топлина и влага

Антуриумът е едно от най-интересните и красиви растения в стаята. Впечатляващи са цветовете му. Впрочем истинските му цветове са дребни, жълти, наподобяващи свещички. Това, което буди възхищение, е пр...

Разсадете средно ранния патладжан

От средата на май започва разсаждането на средно ранния патладжан. Кореновата система на патладжана е особено чувствителна към топлинния, водния и хранителния режим на почвата, затова се избират запаз...

Предизвикайте розите да се обсипят с цвят

За да се предизвика втори цъфтеж при розите, е необходимо да се направи лятна резитба. По принцип при тези храстовидни растения чрез резитбата се насочва растежът, формира се храстът, определя се броя...

Последни грижи за късните домати

Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате не първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви...

Начало