02.07.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  16485  |   0  
Палметите – дървета върху тел
Отглеждането на плодни дървета - палмети беше мода в нашето земеделие преди около 40-50 години. По това време голяма част от овощарите в Италия, Франция и други страни създадоха средно гъсти насаждения, а короните бяха с близка до геометричната форма. Сега някои любители у нас проявяват интерес към този начин на отглеждане на овошките.
След засаждането на дръвчетата за 3-4 години чрез специална резитба се прави непрекъснат овощен плет. Неговата широчина при отделните видове в зависимост от използваните подложки достига 2 - 2,5 м, а височината се ограничава до 3,5 - 4 м. Овощарите сами избират каква да е палметата - едноетажни, двуетажни или триетажни плододаващи пояси със строго фиксирани ъгли на отклонение на клоните от вертикалното стъбло. По-късно се премина към формировки с наклонени или хоризонтално разположени клони, както и към т. нар. неправилна или свободна палмета.
За да се формира избраната корона се изисква висококвалифициран труд и сериозно познаване на биологическите особености на овощните видове и сортове.

Предимствата

• Резитбите за формиране са сведени до минимум, използва се също превиване, привързване и наклоняване на клоните. Така се постига правилно равновесие в избраната корона, добивите се увеличават и бързо нарастват.
• Огряването на дърветата е много по-добро, а плодовете се оцветяват по-интензивно в сравнение със закръглените корони.
• В един декар се засаждат повече овошки и се изгражда подпорна конструкция в промишлените насаждения. Единичните дръвчета се формират с помощта на дървени колове или телове, здраво закрепени в клоните и почвата.
• Листната маса и клоните се напръскват много по-добре, а разтворите проникват във всички части на короната.
• Значителна част от резитбите се извършват от земята, а за по-високите етажи се използват подвижни платформи или стълби.
• Почти половината от плодовете се берат от берачите от земята, а за по-високите етажи се използват допълнително стълби и платформи.

Преди повече от 15-20 години обаче палметните формировки бяха почти напълно изоставени и в нашата страна. Премина се към създаване на високоинтензивни насаждения, главно при ябълката и крушата чрез формирането на най-новата формировка стройно вретено, наречено още “Грузбек” с много по-гъсти разстояния на засаждане и по-малък разход на труда за формиране и отглеждане.
Палметната формировка обаче е интересна за градините на любителите, защото е красива и прави дворът интересен.
21.12.2011 г. / Тодор Хърсев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022