05.12.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1301  |   0  
Калината се бере до първи слани
Плодовете на калината (офиката) са като оранжево-червени топчета. Узряват през август и се берат в пълната им зрялост от септември до първите слани. Целите гроздове се режат с ножица, а след това се обират отделните плодчета. Берат се само добре узрелите - в зелените има отровни алкалоиди.
Сушат се на слънце или в затоплени помещения, като се разстилат на тънък слой и се разбъркват с дървена лопатка. После се доизсушават при температура 35-40 градуса за 4 часа, а накрая се слагат за 1 час при 50-60 градуса. Готовата дрога е от обли, набръчкани, но месести плодчета с оранжево-червен цвят. Оставя се на куп за известно време и се опакова в хартиени пликове. Съхранява се в сухи и проветриви помещения, в които не влизат преки слънчеви лъчи.
Калината съдържа два пъти повече каротин от морковите. Идеална храна е за диабетиците, отличен заместител е на обикновената захар. Със скълцани пресни плодове се налагат изкълчени и натъртени места. При пристъп на глаукома се ядат плодчета, докато пристигне лекар. От офиката се приготвят витаминни концентрати, които се употребяват при сърдечни и чернодробни заболявания, пясък и камъни в пикочните пътища, болести на простатата, ревматични болки, понижение на вътрешно-очното налягане.
06.09.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021