Градина » Колцувайте, ако искате по-ранно грозде

 Колцувайте, ако искате по-ранно грозде

Колцуването по лозата е дейност, позната отдавна. То се състои в отнемане на пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движението на веществата от листата към корените и те се натрупват в гроздовете и в леторастите над колцуваното място. В следствие на по-доброто хранене зърната стават по-едри и гроздето узрява по-рано.
Колцуването се прави със специален инструмент – колцувач. В извитата си част той има две успоредни пластинки – режеща част. С тях се захваща плодната пръчка, натиска се леко и целият колцувач се завърта около пръчката. Натискът се регулира така, че да се прерязва само кората, която се отделя като пръстен. Дървесината не трябва да се наранява.
Успехът на колцуването зависи от няколко важни условия. Преди всичко то трябва да се извършва навреме – от 7 до 10 дни след прецъфтяването на лозите. Всяко закъснение води до отслабване на ефекта. Колцуването няма да даде резултати, ако се направи при прошарване на гроздето.
При лози с извършена резитба Гюйо колцуването се прилага върху плодната пръчка, като над отреза да останат не повече от 3-4 грозда. С тази дейност се цели да се ускори узряването само на една част от гроздето. Ако пръстенът е изрязан около извивката на плодната пръчка, над него остава почти цялото грозде на лозата и резултатите са незадоволителни.
Не бива всички лози да се колцуват. При слабите то не дава никакъв ефект.
Резултатите ще бъдат още по-добри, когато колцуването се комбинира с прореждане на зърната в гроздовете. Върху едни и същи лози то трябва да се извършва през 1-2 години. Уместно е лозите да се разделят на три части и да се колцуват последователно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Хубава корона се прави три години

Овощните дръвчета оформят короните си в продължение на няколко години. Овощарят се намесва главно по време на зимната резитба, но и през лятото има какво да прави. Сега, през юни, ако има филизи по ...

Как да се грижим за краспедията

Краспедията (Craspedia) е сравнително ново за цветарите растение, което е внесено от Австралия още през 80-те години на ХХ век. В културното цветарство е известен само един вид – топчестата краспедия ...

Под сянката на ореха засадете брунера

Брунерата е изключително непретенциозно тревисто растение с презимуващо коренище. Коренището е дълго и месесто. Листата образуват розетка. Те са сърцевидни и със заострен връх, фино овласени, особено ...

Градината ще цъфне и без разсад

Не всеки има домашни условия да отгледа собствен разсад за цветя. Това изисква грижи, време и сили. Много по-практично е едногодишните цветя да се засеят направо в почвата – те ще цъфнат малко по-късн...

Начало