16.08.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3091  |   0  
Време е за размножаване на касиса
Ако искате да размножите касиса, пък и другите разновидности и сортове френско грозде, имайте предвид, че краят на листопада е най-добрият момент, а най-сполучливият начин е вкореняването на резници.
Резниците се приготвят от силно развити и не по-тънки от 5-6 мм издънки на касисовия храст. Обикновено се избират тези издънки, които и без това трябва да се премахват, защото сгъстяват храста. От една такава пръчка може да се получат 2-3 резника, дълги 18-20 сантиметра. При направата им се съблюдава горният отрез да е на около сантиметър над пъпка.
Така подготвените резници се засаждат в предварително обработената дълбоко почва. В леките почви се забождат вертикално, а в по-тежките – под известен наклон. Дълбочината на засаждането е до втората пъпка, която остава на почвената повърхност. Заложените за вкореняване резници се поливат.
Не разчитайте на един-два резника. Заложете повечко, защото процентът на вкореняване не е висок. Ако изпуснете момента и силно влошаване на времето не ви позволи да вкоренявате резниците през есента, съхранете ги до пролетта. Това може да направите, като ги навържете на снопчета и ги заровите в основата им във влажен пясък. Подходящото място за съхранение е хладна изба. Може да се съхранят и на открито в трап на отцедливо място, затрупани с пръст. Съхранените резници ще засадите за вкореняване в края на зимата, не по-късно от последните дни на март.
04.11.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022