02.07.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1902  |   0  
Не пръскайте мъхестите цветя
През студените зимни месеци една от грижите ни е да поддържаме най-подходящата въздушна влажност в стаите, където са нашите любимци. Въпреки че изискванията на отделните видове са различни, всички страдат в помещения с парно отопление, където влажността винаги е ниска. Това с особена сила важи за листно-декоративни видове с пъстри листа, като антуриум, азалея и много други. За да се избегнат нежелани състояния, се препоръчва наблизо до цветята да се оставя съд с вода за изпаряване. Още по-сигурно е растенията да се пулверизират с фина струя. Важно е водата да е мека или предварително преварена и изстудена. При това се внимава да не се мокрят цветовете. Видове с листа, осеяни в власинки, не трябва да се пулверизират.
Показателите за ниска влажност са няколко. За да установите това, наблюдавайте растенията. При едни от видовете връхчетата на листата покафеняват и се набръчкват. При други периферията на листата започва да пожълтява, а по-късно те да опадат. Най-неприятно е, когато пъпките и цветовете започнат да повяхват и да опадат.
Когато прекалите и допуснете влажността да е опасно висока, по листата започва да се развива т. нар. “брашнеста мана”. Може да се появяват воднисти гнили петна. Цветовете се покриват с плесен и загиват. За да не допуснете всичко това, регулиайте въздушната влажност в помещенията и редовно проветрявайте.
13.02.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022