08.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3802  |   0  
Топкарамфилът се засява сега
За производство на разсада семената на топкарафила (самакитката, турския карамфил) се засяват на открити лехи в периода юли-август. За 1 кв. метър са необходими 1 г семена. Засяват се по-рядко, по възможност в редове, което много улеснява плевенето. Добрата торопочвена смеска е равни части градинска почва и прегорял оборски тор с добавка на малко пясък, ако почвата е по тежка. Грижите за разсада се свеждат главно до поливане и плевен.
Младите растения се засаждат на постоянно място през есента на разстояние 30 на 30 см. На следващата година започват да цъфтят. Най-много цъфтят през юни и юли. През този период трябва да се отбират и семена за посев. Грижите за растенията преди всичко поливане и плевене. Трябва да се има предвид, че самакитката се и самозасява. Редом с плевелите трябва да се отстраняват и новопоникналите растения. Ако се запазят, лехата толкова ще се сгъсти, че на следващата година растенията ще са неугледни и с дребни цветове.
Впрочем многогодишно растение по природа, топкарамфилът е най-добре да се отглежда като двегодишно – през първата година се произвежда разсад и се засаждат младите растения, а през втората година цъфтят. След прецъфтяването ги изкоренявайте и за да поддържате хубавата украса на двора, всяко лято си засявайте нов разсад.
30.06.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021