05.12.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3360  |   0  
Капризите на грудковата бегония
Отглеждам бегония тубероза. Има листа, пъпки, листата обаче се свиват, втвърдяват и покафеняват, а пъпките падат. Как мога да спася растенията?

Вашата бегония принадлежи към групата на грудковите бегонии. Това са бегонии с кратък ефект на цъфтеж, но много обилен в периода на лятото и есента. Разделят се на 3 групи - грудкови бегонии с едри цветове (Begonia tuberhybrida) до 12 см в диаметър цветове, прости или кичести, заострени с назъбен листен ръб листа до 22 см дълги; грудкови бегонии с дребни цветове (Begonia multiflora) - до 5 см в диамутър цветове, прости или кичести и заострени и с назъбен листен ръб листа до 10 см дълги; грудкови бегонии с падащи стъбла (Begonia tuberhybrida pendula) - с тънки, висящи стъбла и цветни дръжки и цветове с големина около 5-7 см в диаметър и крехки листа до 10 см дълги.

Падат ли пъпките, въздухът е сух

Опадане на цветните пъпки може да се причини от сух въздух и много високи температури или недостатъчно поливане на растението. Кафяви и приличащи на хартия листа също свидетелстват за сухост на въздуха и за наличие на преки слънчеви лъчи, попадащи върху растението. При много високи температури и понижена и недостатъчна влажност на въздуха листата на растенията засъхват и се сбръчкват.
Поставете саксията в друг съд или кашпа и около стените и обвийте влажен мъх, който да поддържа постоянна влажност около растението. Също така е добре да се опръсква с вода около него за създаване на необходимата въздушна влажност.

Жълтеят ли листата, поливате с твърда вода

Ако листата жълтеят без да падат, то това значи, че растението се полива с варовита вода. Ако листата жълтеят и падат това означава, че бегонията е поставена на място със силни въздушни течения или е преполято и в почвата му се задържа постоянно вода. При преполиване листата на грудковите бегонии също може да се завиват и да загниват. Листата може да се завиват и да падат, когато растението е поставено на много студено или е в условия на внезапно въздействие на хладен въздух.
За да спасите растението си, трябва да го защитите от хладните течения, да не преполивате и на дъното на саксията да направите задължително дренаж за отцеждане на водата. Поливайте с мека неваровита или дъждовна вода.
06.09.2014 г. / Тонка Маринова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021