Градина » И сега може да засадите зюмбюли и лалета

 И сега може да засадите зюмбюли и лалета

Ако не сте успели по някаква причина да засадите купените луковици на лалета, нарциси и зюмбюли, то не е задължително да ги изхвърляте. Ако обаче не можете и да ги съхраните до пролетта, можете да се заемете с тяхното форсиране.

Първи етап: засаждане

Засадете луковиците в саксии или, ако луковиците са много, в сандъчета с дълбочина 15 см, като ги запълните с лека, задължително свежа почва с голямо съдържание на торф и пясък при неутрална реакция (рН 6–6,5), например, субстрат за разсади. Добре ще бъде, ако луковиците са едри и здрави. Тогава вие ще имате гаранция за получаването на пълноценни цветя.
Лалетата и нарцисите садете така, че върховете на луковиците да са на нивото на повърхността на субстрата, разстоянието между тях - 1–1,5 см. От лалетата трябва махнете предварително кожицата. В една саксия е удобно да засадите луковици от един сорт, за да могат да цъфтят едновременно. Луковиците на зюмбюлите садете по една в саксия с диаметър 12 см или по няколко в саксия или сандъче така, че върха на луковиците да е на нивото на ръба на саксията. Всички луковични култури след засаждането се нуждаят от поддържане на сравнително ниска положителна температура 8–10 °С и висока влажност на въздуха 75–80%. Именно в такива условия може да се вкоренят. При зюмбюлите процесът на вкореняване протича по-бързо, отколкото на лалетата и нарцисите. Ако преди засаждането луковиците се съхраняват при по-високи температури, то те ще се вкоренят по-бързо. Поставете съдовете с луковиците на тъмно място и поливайте не по-рядко от веднъж на седмица.


Втори етап: цъфтеж

Когато луковиците се вкоренят добре, което може да се определи по появата на корени в отворите на саксиите или сандъчетата, а растенията достигнат височина от 5-7 см при лалетата, 10 см при нарцисите и 8-10 см при зюмбюлите, в долната част ще започнат да се формират пъпките и тогава можете да се заемете с форсирането.
Поставете лалетата за 3-4 дни на тъмно място с температура на въздуха 15 °C, а след това поставете на светлина, температурата повишете до 20 °C. По същия начин постъпете и със зюмбюлите, но температурата трябва да е 22 °С. Нарцисите не се нуждаят от тъмен период, за 3-4 дни за тях трябва да намерите светло място с температура 10–12 °C, след това я повишете до 18 °C. Растенията поливайте постоянно така, че субстратът да бъде винаги влажен.
За да не се изтеглят растенията, листата трябва да бъдат яркозелени, а цветовете да имат сочни краски, осигурете допълнително осветление с лампи по 80 Вт на прозорец. Закрепете лампите на височина 10 см от растенията и според растежа им ги повдигайте. Дължината на светлата част от деня трябва да е 12 часа. Лалетата и нарцисите ще започнат да цъфтят след 3-4 седмици след внасянето им в топло помещение, зюмбюлите – след 2-3 седмици. За да удължите цъфтежа, в началото му понижете температурата до 15 °С.
След като приключи цъфтежа прищипете цветовете, а саксиите със зелените стебла и листа дръжте на светлина и продължавайте да поливате още 2 седмици. След като листата пожълтеят, спрете да поливате, а когато започнат да засъхват, съвсем го спрете.
При такива грижи можете да разчитате на получаването на пълноценни луковици. Изсъхналите растения можете да оставите в саксиите и да държите в стайни условия, а можете и да ги изкопаете и да ги съхраните в картонена кутия. Луковиците засадете в градината в обичайните срокове – през есента.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Направете си лозе в двора

Лозата може да се отглежда сполучливо и в дворните места. Необходимо е само мястото, което й се предвижда, да отговаря на нейните изисквания. Не бива лозите да се засаждат на задушни, непроветриви тер...

Предизвикайте живите камъчета да цъфнат

Под наименованието живи камъчета са известни няколко вида сукуленти, произхождащи от пустинните области на Южна Африка. Всяко растение се състои от два изключително сочни листа, плътно прилепнали един...

Валотата цъфти само в тясна саксия

Валотата (Vallota) е от семейство Амарилисови. В цветарството може да се намери прекрасната валота (Vallota speciosa), която представлява красиво многогодишно луковично растение с цветове, които са съ...

Старите главини могат да се възродят

Много лозя по една или друга причина са потънали в бурени, изоставени, с израснали големи дълги пръчки. Една част от лозите са наистина загинали, но твърде много са тези, които при малко повечко грижа...

Начало