Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Късният спанак се сее през август

Kasniyat-spanak-se-see-prez-avgust

След като приберете ранните картофи, краставици, тиквички, на освободените до края на юли площи, може да си засеете спанак за есента. Мястото почистете от растителните остатъци, прекопайте с права лопата. Оформете бразди на разстояние 70-80 см една от друга, задължително полейте....

Късното броколи става най-добре у нас

Kasnoto-brokoli-stava-naj-dobre-u-nas

Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия. За разсад се сее през втората половина на юни. Така главите ще се образуват в по-прохладно време (септември-октомври) и при скъсяващ се ден, а това има значение за качеството им. Броколито се отглежда по-гъсто...

Късното зеле има нужда от подхранване

Kasnoto-zele-ima-nuzhda-ot-podhranvane

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към почвата и хранителния режим, поради което реагира добре на торене с минерални ...

Летни грижи за бостана

Letni-grizhi-za-bostana

Не можем да си представим горещите летни дни без сочните, ароматни, освежаващи дини. Те са вече на полето, но за да се натъркалят повече и по-едри плодове, има още работа за градинаря. Дините са сравнително сухоустойчиви, но слабото повишаване на въздушната влажност по време на...

Летни грижи за пипера

Letni-grizhi-za-pipera

Най-предпочитан от любителите градинари е средно ранният пипер. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята през летните месеци, така и по-късно за консервиране по различни начини или за сушене. Дългият период на развитие и плододаване изисква и определени летни грижи. От...

Леща се сее през март

Lesta-se-see-prez-mart

По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, необходими за растежа и развитието на човешкият организъм. Високото съдържание на ...

Лещата се сее в началото на март

Lestata--se-see-v-nachaloto-na-mart

По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, необходими за растежа и развитието на човешкият организъм. Високото съдържание на ...

Лещата може да се сее и през есента

Lestata-mozhe-da-se-see-i-prez-esenta

Градината се освобождава от зеленчуците. Не оставяйте празно мястото. Засадете предкултура. Изберете студоустойчиви растения и можете да ги засеете още през есента. Растенията поникват и се развиват малко до зимата, презимуват и напролет усилено нарастват, като използват влагата ...

Лещата обича лекия чернозем

Lestata-obicha-lekiya-chernozem

Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър предшественик на растенията. Затова можете да я засеете в лехите още сега. Лещата...

Лукът вече е за прибиране

Lukat-veche-e-za-pribirane

Ако стане сухо времето, побързайте, след нови дъждове растенията ще подновят вегетацията си Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благоприятните, затова задължително трябва да се съобразявате със самото състояние н...

Лукът е готов за прибиране

Lukat-e-gotov-za-pribirane

Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благоприятните, затова задължително трябва да се съобразявате със самото състояние на посева. Лукът е готов, когато започват да пожълтяват краищата на листата, след около две сед...

Лукът сам ви казва кога да го приберете

Lukat-sam-vi-kazva-koga-da-go-priberete

Много е важно при производството на лук за глави да определите времето за прибирането му, защото то е свързано с последващото добро съхраняване. Растенията сами ще ви покажат, че времето е настъпило. Началото на този процес се характеризира с пожълтяване на краищата на листата, ...

Лукът се полива до средата на юни

Lukat-se-poliva-do-sredata-na-yuni

Получаването на лук за глави се извършва по няколко начина, но най-често се използва чрез засаждане на арпаджик. Запасите в луковичката подпомагат развитието на растението и няма нужда от поливане. Кореновата система бързо се развива и още преди да настъпи характерното за странат...

Лятното зеле отива в лехата

Lyatnoto-zele-otiva-v-lehata

Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в каците, преди да падне сняг. Зелето се причислява към студоустойчивите култури....

Майски грижи за доматите

Majski-grizhi-za-domatite-

Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се затопли почвата, тогава растенията се развиват по-добре. Следващите са по-плитки (н...

Майски грижи за доматите

Majski-grizhi-za-domatite-

Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се затопли почвата, тогава растенията се развиват по-добре. Следващите са по-плитки (н...

Майски грижи за фасула

Majski-grizhi-za-fasula

Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент настъпва и по рано. Така или иначе през май се налагат най-малко две окопавания. ...

Майски грижи за фасула

Majski-grizhi-za-fasula

Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент настъпва и по рано. Така или иначе през май се налагат най-малко две окопавания. ...

Малки хитринки запазват зеленчуците

Malki-hitrinki-zapazvat-zelenchucite

• Ще съхраните по-дълго време тиквички или краставици, ако ги сложите в пластмасови торбички или емайлирани съдове и ги държите на най-долната лавица на хладилника, без да ги покривате с капак. • За да не плесенясват краставиците, засолени в открит съд, поставете отгоре нарязан...

Малки хитрости в лехата

Malki-hitrosti-v-lehata

• На тежките почви и в ниските места лехите трябва да се разположат от север на юг. В този случай растенията по обед ще получават максимално количество слънчеви лъчи, които ще проникват между редовете и ще подсушават почвата. • При леки почви и в сухи места лехите най-добре да ...

Малки хитрости в лехата

Malki-hitrosti-v-lehata

• На тежките почви и в ниските места лехите трябва да се разположат от север на юг. В този случай растенията по обед ще получават максимално количество слънчеви лъчи, които ще проникват между редовете и ще подсушават почвата. • При леки почви и в сухи места лехите най-добре да ...

Малки хитрости удължават живота на зеленчуците

Malki-hitrosti-udalzhavat-zhivota-na-zelenchucite

- За да съхраните по-дълго тиквички или краставици, ги поставете в полиетиленови торбички или емайлирани съдове и ги дръжте, без да покривате с капак на най-долната лавица на хладилника. - За да не плесенясват краставиците, засолени в открит съд, поставете отгоре нарязани късче...

Март е времето за засаждане на чесъна

Mart-e-vremeto-za-zasazhdane-na-chesana

Чесънът е студоустойчиво растение на късия ден, което много добре презимува при есенно и предзимно отглеждане. Броят на скилидките и средното тегло на луковиците силно си понижават, когато се засажда късно през пролетта. Пролетно се засажда от втората половина на февруари до сред...

Марулите са готови да разсаждане

Marulite-sa-gotovi-da-razsazhdane

Разсадът от зимната главеста салата и зимната маруля вече е готов. Трябва да се разсади навреме и качествено, от което зависи доброто им вкореняване и успешното им презимуване. За разсаждането се избира заветно, слънчево и отцедливо място. Тори се със 150-200 кг угнил оборски т...

назаднапред
Начало